Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > VIDEO: Virtual design platform for sheet material products (VIDESPRO)

VIDEO: Virtual design platform for sheet material products (VIDESPRO)

Het doel is de ontwikkeling en validering van een virtueel ontwerpplatform voor producten in gevormd plaatmateriaal. Dit zal zowel het gewicht als de testkosten voor dergelijke producten verlagen.

Uitdaging

Er bestaat nog geen gesloten cyclus tussen de modellering en optimalisatie van het vormproces van het plaatmateriaal enerzijds, en de productprestaties anderzijds. Het is dan ook niet gemakkelijk om de volgende belangrijke aspecten te integreren op het vlak van uiteindelijke prestatiekenmerken in het virtuele ontwerp en de virtuele optimalisatie van deze producten:

  • De impact van het vormproces op de dikteverdeling en eigenschappen van producten in gevormd plaatmateriaal;
  • De inherente onzekerheid en variabiliteit van het vormproces zelf.

Hoge veiligheidsfactoren bij de bepaling van de initiële plaatdikte moeten fouten uit sluiten. Dit impliceert dat bij het ontwerpen van structuren in plaatmateriaal het lichtgewichtpotentieel onvoldoende wordt benut. Dat gaat in tegen de groeiende behoefte om het productgewicht te verlagen. Zo zijn bijvoorbeeld lagere emissies en een lager brandstofverbruik topprioriteiten in de transportsector.

Verder leiden de afwezigheid van een gesloten cyclus en vooral het gebrek aan een globale optimalisatiecyclys tot een trial-and-erroraanpak. Wat op zijn beurt resulteert in een duur en tijdrovend ontwikkelings- en validatieproces.

Doelstellingen

De proces- en productmodellering met elkaar verbinden, is van groot belang aangezien dit zal toelaten om

  • het lichtgewichtpotentieel maximaal te benutten;
  • het risico van mislukking tot een minimum te beperken;
  • de kosten te reduceren die gepaard gaan met een trial-and-error proces.

Het doel van dit project is de ontwikkeling en validering van een virtueel ontwerpplatform voor producten in gevormd plaatmateriaal. Dit zal toelaten om 

  • de producteigenschappen te voorspellen aan de hand van de initiële plaateigenschappen en de productieprocesparameters;
  • de initiële plaateigenschappen en productieparameters te optimaliseren om zo tot welbepaalde definitieve eigenschappen te komen;
  • rekening te houden met de impact van variaties in de initiële plaateigenschappen en in het vormproces zelf.

Het ontwikkelde virtueel ontwerpplatform zal binnen een aantal industriële use cases toegepast, ingezet en gevalideerd worden.

Economische waarde

De resultaten van dit project zullen helpen om de concurrentiepositie van de industrie te verbeteren omdat

  • ondernemingen in staat zullen zijn om aan de eisen te voldoen op het vlak van gewichtsreductie door het lichtgewichtpotentieel maximaal te benutten;
  • de toepassing van deze methodologie komaf zal maken met de trial-and-erroraanpak. Dit zal de ontwikkelingskost en -tijd aanzienlijk reduceren. 

Resultaten

 

Contactpersoon

Wilt u meer informatie over dit project? Of zit u met een specifieke vraag? Contacteer dan projectleider Suzanne Van Poppel.

Projectpartners

 

Looptijd: 
1/12/2015 tot 30/11/2017
Is archived: