Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > Video: Environmental Modelling for automated Driving and Active Safety (EMDAS)

Video: Environmental Modelling for automated Driving and Active Safety (EMDAS)

Met dit project onderzoeken we voertuigautomatisering met en voor Vlaamse bedrijven, ter voorbereiding van een verwachte potentiële markt in de komende 5 jaar. Onze projectpartners zijn Siemens, TomTom, Transport & Mobility Leuven, Universiteit Gent, VDL Bus & Coach en Xenics Infrared Solutions. 

Realisatie zelfrijdende bus

Het project start met een bus waarbij de zijwaartse verplaatsingsbewegingen al zijn geautomatiseerd. We zullen sensoren integreren in de bus en via hoogwaardige beeld analyse technieken de omgeving van het voertuig interpreteren. De bus zal verkeersborden en -lichten, voetgangers en andere weggebruikers waarnemen, klasseren en de waarschijnlijkheid van hun acties in de directe omgeving bepalen. Met het omgevingsmodel dat we zo creëren zullen we ook de snelheid van de bus automatiseren, rekening houdend met veiligheid, efficiënt energiegebruik en comfort. We ontwikkelen ook methodes voor het uitvoeren van een modulaire veiligheidsanalyse.   

Valorisatie

De projectpartners zullen producten en diensten ontwikkelen op basis van de onderzochte technologieën. De bus zal verder als flexibel open onderzoeksplatform fungeren, om veel meer Vlaamse bedrijven in staat te stellen om nieuwe technologieën, diensten en producten te ontwikkelen. Dit biedt hun een stevige uitgangspositie in de toeleveringsketen van een nieuwe markt voor geautomatiseerde systemen, die naar verwachting in de komende tien jaar snel zal groeien. 

Resultaten 

Breder kader: AVICA

Het Emdas project maakt deel uit van AVICA dat we op dit moment opzetten om voluit in te zetten op autonome voertuigtoepassingen. De focus ligt op het realiseren van publiek transport op de openbare weg, veilig voor alle weggebruikers, waarbij het intelligente, zelfrijdende voertuig ondersteund wordt via informatie over zijn omgeving, vanuit de infrastructuur en andere voertuigen.

Klik hier voor meer informatie over AVICA

Projectpartners

 

 

 

 

 

Looptijd: 
1/04/2015 tot 30/06/2017