Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > SmartHandler_ICON: Smart Handling of moderate loads

SmartHandler_ICON: Smart Handling of moderate loads

Uitdaging

In de huidige moderne fabrieken is en blijft het vermogen van werknemers om matig zware lasten op een efficiënte manier te hanteren uiterst relevant. Het verbetert de bedrijfsefficiëntie, verkort de doorlooptijden en voorkomt blessures. De snel groeiende verlaging van de seriegroottes en almaar strengere vereisten op het vlak van massamaatwerk maken deze behoefte dwingender dan ooit.

De beste-praktijk-oplossingen die momenteel voor het hanteren van materialen worden toegepast, hebben ernstige beperkingen die hen ongeschikt of onvoldoende matuur maken om in productieomgevingen gebruikt te worden.

De vandaag beschikbare industriële hijsapparaten zijn gebruiksonvriendelijk en veroorzaken dynamische spanningen op het lichaam van de arbeider omdat ze de inertie nauwelijks of helemaal niet compenseren. In een aantal gevallen zien operatoren zelfs af van het gebruik van geïnstalleerde systemen, wat tot ernstige ergonomische problemen en tot gezondheidsproblemen op lange termijn kan leiden. Dit effect zien we het sterkst terug bij matig zware lasten.

Anderzijds zien we, tegen de achtergrond van de sterke vooruitgang binnen de moderne robotica, dat alhoewel commerciële collaboratieve robots (cobots) met gepaste veiligheids- en slimme controlefuncties al beschikbaar zijn, ze nog onvoldoende draagvermogen hebben om voor de huidige industriële behoeften ingezet te kunnen worden.

Projectdoelstellingen

Het algemene doel van het project is de ontwikkeling van nieuwe slimme hanteringssysteemarchitecturen voor matig zware lasten, wat moet leiden tot het ontwerp van een slim hanteringssysteem met de volgende kenmerken (1) het vermogen om wisselende lasten te hanteren met een minimale fysieke belasting van de operatoren, en (2) de flexibiliteit om verschillende lasten (zowel in gewicht als in vorm) van op verschillende afstanden te hanteren. Dit nieuwe slimme hanteringssysteem zou, als rechtstreeks gevolg, de problematische ergonomische houdingen en de gezondheidsproblemen op lange termijn, veroorzaakt door de weifelachtigheid van de operatoren om de momenteel beschikbare, gebruiksonvriendelijke hijssystemen te gebruiken, drastisch terugdringen. In heel wat ondernemingen ligt het absenteïsme ingevolge ergonomische problemen boven de 2%, wat directe kosten voor de onderneming en kosten voor de maatschappij met zich meebrengt.

Meer specifiek zijn de volgende projectdoelstellingen vastgelegd:

 • Ontwerpvoorschriften en softwaretools voor slimme hanteringsarchitecturen
 • Mensgerichte ontwerpvoorschriften om de ergonomische aspecten voor operatoren bij het hanteren van lasten te kwantificeren
 • Een generiek modulair platform (HW/SW), waarmee verschillende detectietechnologieën en regelstrategieën als bouwstenen voor de detectie- en regelarchitectuur van een slimme hanteringsoplossing gebruikt kunnen worden
 • Regels voor adaptieve systemen voor het compenseren van de zwaartekracht door middel van een actieve bewegingsgeleiding om het draagvermogen van commerciële hanteringssystemen en cobots te verhogen
 • Een methodologie voor het ontwerpen van flexibele en veilige grijpsystemen
 • Het gebruik van het gehele raamwerk voor de ontwikkeling van twee demonstratiesystemen binnen het onderzoekstraject: (1) een verbeterd slim hanteringssysteem op COBOT-basis, (2) een verbeterd hanteringssysteem (gelijkend op de werking van een hijstoestel)
 • Het gebruik van het hele raamwerk op industriële demonstratiesystemen

Economische waarde

Het project beoogt het realiseren van een toegevoegde economische waarde voor de industrie door:

 • Ongeveer 2,5% aan montagelijnen te besparen
 • Het absenteïsme met 20% te verlagen
 • De ontwikkeling van flexibele industriële werkbanken om te kunnen omgaan met kleine en variabele productieseries
 • De invoering van nieuwe architecturen voor het op een slimmere en gezondere manier hanteren van lasten

Het Smarthandler-project zal een betekenisvolle impact hebben op Vlaanderen omdat alle ontwerp-, productie-, transport-, installatie- en bijkomende diensten aan klanten door Vlaamse werknemers in Vlaanderen zullen worden uitgevoerd. De waarde van de cumulatieve tewerkstelling wordt ingeschat op 21 miljoen euro terwijl de uiteindelijke cumulatieve economische return bij een succesvol project geraamd wordt op 25 miljoen euro.

Contact

Indien u interesse heeft in dit project kan u altijd contact opnemen met projectmanager abdellatif.bey-temsamani@flandersmake.be

Projectpartners   

 

Looptijd: 
1/04/2019 tot 31/03/2022