Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > SMART MAINTENANCE 4.0 LIVING LAB

SMART MAINTENANCE 4.0 LIVING LAB

Uitdaging

Gedreven door de wil om de productiviteit van machines te verbeteren en gefaciliteerd door de ontwikkelingen in de halfgeleider- en ICT-technologie, staat het onderhoud van machines aan de vooravond van een digitale transformatie die de naam ‘onderhoud 4.0’ (maintenance 4.0) heeft meegekregen. Gelet op de gedaalde hardwarekosten verschuift de optimale strategie van periodiek onderhoud (op basis van tijd) naar conditie-gebaseerd onderhoud (op basis van informatie vanuit sensoren). Alhoewel er al veel conditiemonitoringtechnologieën bestaan, is vaak onduidelijk welke technologie nu het meest geschikt is voor een bepaalde toepassing, dit omwille van het gebrek aan feitelijke operationele gegevens om deze technologieën effectief te valideren.

Dit living lab zal daarom een infrastructuur ter beschikking stellen voor het genereren van goed geconditioneerde meetgegevens, waarbij de mogelijkheid bestaat om realistische fouten binnen een breed operationeel bereik te induceren. Dit zal toelaten om bestaande en nieuwe conditiemonitoringtechnologieën, zoals geavanceerde signaalverwerkingsoplossingen en sensoren, te evalueren.

Voor dit living lab hebben we lagers als use case voor defecte componenten geselecteerd omdat deze in heel veel toepassingen van cruciaal belang zijn voor de goede werking van de machine en anderzijds ook zeer gevoelig zijn voor storingen.

Projectdoelstellingen

Het living lab wil een open platform aanbieden dat gebruikt kan worden om ‘onderhoud 4.0’-technologieën te demonstreren.

Het living lab zal de volgende technologieën demonstreren:

  • 7 roterende testopstellingen voor versnelde levensduurtesten op lagers
  • Edge processing om de ruwe gegevens in één parameter te vatten die de toestand van het lager aangeeft
  • Cloudinfrastructuur
  • Leeralgoritmes voor machines die een meer gedetailleerde diagnose van de machinetoestand genereren door data van alle 7 testopstellingen te gebruiken
  • Dashboard voor de visualisatie van bruikbare onderhoudsinformatie

In dit living lab zullen sets van meetgegevens over defecte lagers onder gecontroleerde omstandigheden verworven kunnen worden.

Op deze manier zal het living lab de introductie van conditiemonitoringtechnologieën in de industrie mogelijk maken.

 

Economische waarde

De demonstratie van de verschillende technologieën moet bedrijven tot handelen aanzetten en inspireren om een aantal van deze technologieën te implementeren. Hiermee kunnen ze:

  • hun productiviteit verhogen;
  • hun niet geplande stilstandtijden verminderen;
  • hun voorraad reserveonderdelen verlagen;
  • de betrouwbaarheid van hun productielijn verbeteren.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Contact

Projectleider – steven.devos@flandersmake.be

Projectpartners

 

Looptijd: 
1/01/2018 tot 31/12/2020