Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > Smart Farming 4.0

Smart Farming 4.0

Uitdaging

De opbrengst van landbouwgewassen staat onder druk. In de toekomst zal steeds meer voedsel geproduceerd moeten worden, tegelijkertijd moet de impact van de landbouw op het milieu verkleinen. Oogstverliezen zijn steeds meer gerelateerd aan infecties. Deze infecties verspreiden zich snel en manuele veldinspecties zijn arbeidsintensief. Om deze infecties te behandelen wordt daarom vaak een gelijkmatige dosis pesticide over het hele veld gebruikt. Zo worden ook gezonde gewassen onnodig besproeid, wat een negatieve invloed heeft op het milieu en daarnaast ook de kosten voor de landbouwer onnodig de hoogte injaagt.

Projectdoelstellingen

De proeftuin ‘Smart farming 4.0’ zet in op de automatische herkenning van infecties op landbouwgewassen. Door hyperspectrale camera’s te monteren op drones en tractoren wordt het veld, door middel van software, geanalyseerd. Hierbij worden anomalieën zoals infecties en ziektes op de gewassen in kaart gebracht. Vervolgens wordt er op basis van deze informatie een map van het veld opgesteld die als informatiebron voor de sproeibehandeling dient. Dit stelt de landbouwer in staat om doelgericht enkel de zieke gewassen te behandelen. Binnen dit proeftuinproject ligt de focus op demonstratie, concreet wordt er op twee cases gewerkt:

  • Detectie van alternaria in aardappelen
  • Detectie van bacterievuur in boomgaarden

Economische waarde

De unieke samenwerking in dit proeftuinproject is een substantiële hefboom in het samenbrengen van technologische bouwblokken. Hierbij creëren we unieke demonstratoren die verder bij succes gecommercialiseerd kunnen worden met de juiste Vlaamse industriële partners.

De doelgroep van dit proeftuinproject is ruim binnen de maakindustrie:

  • Maakbedrijven specifiek actief in de domeinen/sector waar de cases betrekking op hebben.
  • Maakbedrijven die de technologische aspecten binnen de gedemonstreerde cases kunnen toepassen op een eigen probleemstelling

De hyperspectrale toepassing van deze proeftuin zal ook een grote groep ICT/analytics bedrijven aanspreken die momenteel inzetten op de ontwikkeling van dataplatformen en de bijhorende analyse capaciteit.

Contact

Voor bijkomende informatie kunt u contact opnemen met projectmanager Jasper De Smet

Looptijd: 
1/04/2019 tot 31/03/2022