Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > Pilot line for freeform glass optics and photonic sensors (OPTICS & SENSING)

Pilot line for freeform glass optics and photonic sensors (OPTICS & SENSING)

Uitdaging 

Op dit ogenblik zijn geavanceerde optieken in het beste geval asferisch. Absoluut vrije vormen zijn moeilijk om te ontwerpen en nog moeilijker om te produceren en/of erg duur in aankoop. Bijgevolg blijft hun opname in productie-installaties met lasers, in cyber-fysische systemen en in flexibele productieprocessen nog erg beperkt. Zo kan met vrije-vorm-optieken de laserstraal in machinale processen volledig op maat aangeleverd worden op het vlak van puntgrootte, vorm en intensiteitsverdeling ten opzichte van de typische Gaussiaanse intensiteitsverdeling. Dit laat toe om de beperkingen, zoals deze bij de actuele productie van commerciële optische systemen ingevolge de fundamentele afwegingen tussen kwaliteit en productiesnelheid worden opgelegd, aan te pakken en op te heffen. Bovendien kunnen deze vrije-vorm-glasoptieken een sleutelrol vervullen in het promoten van de faciliterende rol van fotonica binnen Industrie 4.0 (bijv. hoogwaardige machinemonitoring en detectie in het algemeen met behulp van camerasystemen en andere niet contactgebonden optische metingen). Fotonische sensoren die met vrije-vorm-optieken uitgerust zijn, maken een ongekende combinatie van compactheid (en dus een laag gewicht), robuustheid, prestatievermogen en nauwkeurigheid/gevoeligheid mogelijk.

Projectdoelstellingen 

De installatie van een state-of-the-art pilootlijn voor vrije-vorm-glasoptieken zal B-PHOT in staat stellen om optische componenten te produceren die binnen een breed spectraal bereik, in heel diverse bedrijfsomstandigheden en in combinatie met hoge vermogens gebruikt kunnen worden, wat op zijn beurt weer nieuwe functionaliteiten zal ontsluiten. Het specifieke doel van dit infrastructuurproject houdt verband met het verwerven van één specifiek onderdeel binnen deze pilootlijn, namelijk een ultranauwkeurige polijstmachine met 7 assen voor de afwerking van prototypes van vrije-vorm-glasoptieken of metalen vormen, die dan in daaropvolgende replicatieprocessen als pasring gebruikt kunnen worden. De beoogde infrastructuur is niet beschikbaar in Vlaanderen en is uniek in die zin dat ze in één enkele machine zowel het polijsten met een rubberen polijstkop polijstpapier als met een vloeistofstraal mogelijk maakt.

Economische waarde 

De industriële partners van Flanders Make zullen hun krachten kunnen bundelen met en toegang krijgen tot een uniek ‘one-stop’ technologiecentrum dat hun – op een tijdige en gespecialiseerde manier – een grote verscheidenheid van op maat gemaakte state-of-the-art optische componenten en systemen en op maat gemaakte geavanceerde optische en fotonische sensoren kan aanleveren, die essentieel zullen zijn om binnen het nieuwe Industrie 4.0-paradigma succesvolle innovaties te realiseren. Dit zal mogelijk gemaakt worden door op een vlotte en eenvoudige wijze toegang te verlenen tot een volledige, all-in lokale prototypering- en pilootlijn. Dit zal de industriële partners van Flanders Make in staat stellen om eigen nieuwe ideeën te genereren en uit te testen met als uniek verkoopargument de creatie van hun eigen IP en een snelle respons dankzij het allesomvattende karakter van de pilootlijn en de flexibiliteit van B-PHOT in industriële innovatieprojecten. Dit betekent dat verschillende opties/oplossingen voorgesteld kunnen worden en dat de best presterende oplossing en/of de voordeligste optie geselecteerd kan worden. Deze gespecialiseerde componenten en systemen, die anders dan algemeen verondersteld commercieel niet standaard beschikbaar zijn, zullen volgens de specifieke noden van de industriële partners van Flanders Make ontworpen en in lage volumes geprototypeerd en geproduceerd worden, met – indien nodig – een rechtstreekse link naar voordelige massaproductie.

Contact

Jürgen Van Erps - jverps@b-phot.org

Looptijd: 
1/09/2017 tot 28/02/2019