Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > MultiMaterial Joining (MMJ)

MultiMaterial Joining (MMJ)

Dit project wil bedrijven aanmoedigen en ondersteunen bij het verkennen en uitproberen van de beschikbare nieuwe verbindingstechnieken (lassen, mechanische verbindingen, verlijming) met het oog op de ontwikkeling van producten met het juiste materiaal op de juiste plaats.

Uitdaging

De huidige verbindingstechnieken zijn commercieel interessant en overbruggen de kloof tussen nieuwe materialen en robuuste lichtgewichtproducten. Voor bedrijven die zich beperken tot traditionele routineactiviteiten zijn er een aantal zaken die een doorbraak verhinderen:

  • Gebrek aan kennis van de verschillende technieken;
  • Het (her)ontwerpen van een product;
  • De implementatie in de bestaande productieketen;
  • Een kosten/batenanalyse en risicobeoordeling.

Doelstellingen

  1. De hand reiken aan bedrijven en hen bewust maken van de meerwaarde van de beschikbare nieuwe verbindingstechnieken;
  2. Bedrijven helpen om te leren innoveren;
  3. Bedrijven ondersteunen bij de eerste initiatie en implementatie van nieuwe verbindingstechnieken.

Economische waarde

De Vlaamse maakindustrie moet de internationale marktontwikkelingen kunnen volgen als ze hun toekomst willen veiligstellen. De doelbedrijven van dit project (d.w.z. innovatievolgers, kmo's) staan voor belangrijke uitdagingen: ze moeten hun bestaande producten optimaliseren door het combineren van verschillende materialen en nieuwe samengestelde producten ontwikkelen. Het combineren van materialen kan tot betere producten leiden.

Bij een harde concurrentie zal dit wellicht niet tot veel hogere prijzen leiden maar de aanzienlijke verbetering van de productkwaliteit zal bedrijven wel in staat stellen om zich positief te onderscheiden, wat hun concurrentiepositie en marktaandeel wel zal verbeteren. Binnen een overvolle markt zal een verbeterd product slechts tot een beperkte omzet- en winststijging leiden. Maar de bewustmakingsacties en interactieve benadering van dit project zullen nieuwe markten aanboren omdat zowel de vraag naar nieuwe materialen als de vraag naar nieuwe verbindingstechnieken zal toenemen.

Dit project draagt ​​ook bij tot een duurzame technologische ontwikkeling. Verbindingstechnologieën zijn cruciaal voor een efficiënte inzet van materialen: producten zullen uit optimale materiaalcombinaties samengesteld zijn en het juiste materiaal op de juiste plaats hebben. Bijgevolg zal minder materiaal ingezet worden en zullen producten lichter worden, wat op zijn beurt zal leiden tot een verminderd energieverbruik en een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Contact

Wenst u meer informatie over dit project? Of zit u met een specifieke vraag? Contacteer dan projectleider Bart Teerlinck

Projectpartners

Looptijd: 
1/11/2016 tot 31/10/2018