Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > Fatigue of Additive Manufactured components (FATAM)

Fatigue of Additive Manufactured components (FATAM)

Het FATAM-project is een SIM-ICON-project met de titel “Fatigue of Additive Manufactured components – Relating AM process conditions to long-term dynamic performance of metallic AM parts”.

Uitdaging

Dit SIM-ICON-project wil een evoluerende online databank opbouwen over de vermoeidheidseigenschappen van AM-materiaal voor Ti6AI4V- en 316L-stalen geproduceerd door ‘Selective Laser Melting’ (SLM – selectief lasersmelten) en ‘Direct Energy Deposition’ (DED – directe energieafzetting) met vaste optimale scanningparameters. Verder zullen ook numerieke methoden en tools worden ontwikkeld om het ontwerpen van structurele AM-onderdelen met het oog op een veilige veroudering te ondersteunen en te verbeteren door een exacte voorspelling van het effect van vermoeidheidskritische factoren (bijv. constructie-oriëntatie, oppervlakteruwheid, trapeffect, porositeit...) met behulp van gevalideerde methodes op basis van de S-N-curve (multi-attribuutinterpolatie van SN-curves), ondersteund door multischaalmodellering (SN-curves met “slimme” extrapolatie).

Projectdoelstellingen 

Dit project moet resulteren in een unieke materiaaldatabank in combinatie met nieuwe simulatietools die AM-serviceproviders en/of eindgebruikers in staat stellen om betrouwbare structurele AM-onderdelen met voorspelbare vermoeidheidseigenschappen te ontwerpen, te bouwen en te gebruiken.

Voor meer informatie: http://www.sim-flanders.be/project/fatam-icon   

Projectpartners 

Looptijd: 
1/05/2017 tot 30/04/2020