Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Projects > Fast and Intuitive Robot Programming (FINROP)

Fast and Intuitive Robot Programming (FINROP)

Het FINROP-project wil de barrières voor de toepassing van robottechnologie verlagen.

Uitdaging

Robotica is voor westerse productieondernemingen een cruciale ontsluitende technologie om hun concurrentiepositie te behouden en te verbeteren. Een grote hinderpaal voor de industrie om robotica toe te passen, is de hoge kostprijs van de herprogrammering voor productietoepassingen die complex zijn en gespecialiseerde professionele integratoren of producenten nodig hebben. Conventionele programmering heeft ondanks de hoge kostprijs doorgaans lange doorlooptijden nodig voor het bouwen of aanpassen van een applicatie. In een tijd waarin de markt in hoge mate klantspecifieke producten wil, is deze inflexibiliteit een grote hinderpaal.

Doelstellingen

Het doel is om voor Vlaamse maakbedrijven de barrières voor de toepassing van collaboratieve robottechnologie te verlagen. Dit zal worden gerealiseerd in workshopscenario’s door het onderzoeken en ontwikkelen van een performant softwarekader.

De onderzoeksdoelstellingen om de hoger gestelde doelen te realiseren, vereisen:

  • Low-level software: voor geavanceerde modellerings- en oplossingstechnieken;
  • Competenties op middelhoog niveau: bibliotheek van herbruikbare competentiesjablonen voor roboticaworkshops en de softwaretools eromheen;
  • Een hoge mate van interactie: om gebruikers toe te laten het softwarekader met intuïtieve interacties te programmeren;
  • De ontwikkeling en toepassing van demonstratiesystemen op laboniveau en use cases van industriële partners

Economische waarde

Alleen al de industriële partners die bij dit project betrokken zijn, zullen een meerwaarde van 19 miljoen euro genereren. En dit binnen de vijf jaar na de afsluiting van dit project. De technologie die in dit project gecreëerd wordt, zal niet alleen ten goede komen aan grootschalige productiefabrieken maar ook aan kleine en middelgrote ondernemingen. Ondernemingen zullen hun programmeerkosten en doorlooptijden kunnen verlagen en klantspecifieke producten in beperkte oplages kunnen creëren.

Contact

Vragen? Stel ze aan programmamanager Sonia Vanderlinden.

Projectpartners

Looptijd: 
1/11/2016 tot 1/11/2018