Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Vlaamse Factories of the Future bekend gemaakt

Vlaamse Factories of the Future bekend gemaakt

Het actieplan Made Different, een initiatief van Agoria en Sirris gesteund door de Vlaamse regering, wil de maakindustrie in Vlaanderen laten transformeren naar duurzame en concurrentiële fabrieken van de toekomst.

In het kader van het actieplan organiseerde het consortium, in het bijzijn van Vlaams Minister van Innovatie Philippe Muyters, begin februari de eerste uitreiking van de “Factories of the Future” award in Brussel. Maar liefst vier bedrijven uit verschillende sectoren mochten met de prestigieuze award naar huis gaan en mogen zich heuse Factories of the Future noemen. Een voorstelling:

  • Continental Mechelen produceert ABS-systeemcomponenten en volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens. De onderneming investeerde de laatste vier jaar fors in de toekomst: een doorgedreven automatisering van het productieapparaat, slimme productiesystemen, een verkleining van de ecologische voetafdruk en tot slot een actief ontwikkelbeleid voor werknemers. Één van de meest in het oog springende resultaten dat het dankzij dit beleid kon voorleggen was een absenteïsme van minder dan 3%. Bovendien groeide Continental Mechelen uit tot het Factory of the Future Competence Center voor de hele Continental Groep. https://www.youtube.com/watch?v=5qhlujCeBd8.
     
  • Dentsply Implants behoort tot de wereldtop in de markt voor tandimplantaten. Hierbij maakt het gebruik van moderne productietechnieken, zoals 3D-printen en CAD/CAM-frezen bij de herstelling van een gebit. Door de investering in onder andere 3D-printingtechnologie, slaagde de organisatie erin om zijn materiaalkosten met 40 procent te reduceren. Maar de organisatie legde nog opmerkelijk goede resultaten voor: een halvering van de algemene doorlooptijd, een daling van de hoeveelheid afval van 10 naar 3 procent en een stijging van de 1st time through rate van 60 naar maar liefst 90 procent. https://www.youtube.com/watch?v=CtyJbxqILYU.
     
  • Newtec is een specialist in ontwerp, ontwikkeling en productie van materiaal en technologie voor satellietcommunicatie. Het bedrijf investeerde de laatste jaren in de uitrol van een digital factory om medewerkers, processen, leveranciers en klanten nauwer met elkaar in de waardeketen te verbinden. Verder introduceerde het end-to-end engineering en een human centered productieproces. Resultaten van dit beleid zijn een 1st time through rate van 95 procent en een duidelijke optimalisatie van de volledige operationele flow. https://www.youtube.com/watch?v=ZNxhKeAnpE0.
     
  • Provan verzorgt laswerken, laser- en plaatbewerking, profielbewerking en assemblage voor allerhande klanten uit de industrie, met als belangrijkste kenmerk: quick response manufacturing. Ook bij deze organisatie speelt het concept van de digital factory een belangrijke rol, met name bij de invoering van een nieuw operationeel planningssysteem. De zelfstandigheid en de betrokkenheid van de werknemers kregen hierdoor een boost. Resultaten zijn een aanzienlijke verlaging van de doorlooptijden, een verdrievoudiging van de toegevoegde waarde van het productieproces in de laatste vijf jaar en een enorme reducering van de ecologische impact. https://www.youtube.com/watch?v=rcqBE8bRfqQ.

Flanders Make feliciteert de vier winnaars met hun award en hoopt dat er vele bedrijven in hun voetsporen mogen treden.