Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > SOC Maakindustrie

SOC Maakindustrie

SOC Maakindustrie is het strategisch onderzoekscentrum van en voor de maakindustrie, opgericht onder impuls van Agoria en erkend als strategisch onderzoekscentrum door de Vlaamse Regering in mei 2014. De maakindustrie biedt in Vlaanderen direct werk aan ongeveer 200.000 mensen in 5.700 bedrijven, actief in ondermeer de voertuig- en de machinebouwindustrie alsook in andere hoogtechnologische productieomgevingen.

In SOC Maakindustrie bundelen FMTC, Flanders’ DRIVE en laboratoria van de 5 Vlaamse universiteiten hun krachten en jarenlange ervaring om deze bedrijven via pre-concurrentieel onderzoek te ondersteunen om hun internationale concurrentiepositie te verstevigen.

SOC Maakindustrie legt zich toe op product- en procesinnovatie in nauwe samenwerking met een 100-tal bedrijven in de Vlaamse maakindustrie. Technologisch onderzoek en innovatie op het vlak van mechatronica, productontwikkelingmethoden en productietechnologieën, gestuurd vanuit de uitdagingen en de noden van de industrie, vormt hiervoor de basis.

Dit zal in eerste instantie resulteren in concrete toepassingen voor machines, voertuigen, voertuigcomponenten en hoogtechnologische productiesystemen in de deelnemende bedrijven. Vervolgens worden de onderzoeksresultaten beschikbaar gesteld aan bedrijven in de brede maakindustrie.

Daarnaast zet SOC Maakindustrie ook sterk in op grensoverschrijdende en internationale innovatiesamenwerking en op participatie in Europese onderzoeksprojecten, om uit te groeien tot een excellent onderzoekscentrum in de Europese context. Zo kan SOC Maakindustrie de maakindustrie toegang geven tot de internationaal beschikbare kennis.

Tegen 2018 zullen meer dan 300 onderzoekers voltijds als een unieke community samenwerken aan een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda. SOC Maakindustrie heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten.

De Vlaamse overheid ondersteunt SOC Maakindustrie financieel en Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, ondersteunt SOC Maakindustrie door technologische kennis en infrastructuur te delen, en door als structurele diffusiepartner de resultaten van het onderzoek breed te verspreiden in de maakindustrie.

 Betrokken organisaties: