Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Slimme verwarmingsregeling

Slimme verwarmingsregeling

Binnen het kader van het PERPETUAL project ging Flanders Make, samen met KU Leuven en VUB, aan de slag met technieken die de ontwikkeling van een slimme thermostaat mogelijk maken.

De tijd dat mensen zelf de stand van de verwarming manueel moesten regelen, lijkt voorbij. In moderne huizen is een thermostaat nog nauwelijks weg te denken. Daarop stel je een referentietemperatuur in, en de thermostaat zorgt er vervolgens voor dat de warmte in de kamer gelijk is aan de referentie. Vaak hebben de thermostaten zelfs nog de mogelijkheid om een temperatuursprofiel voor een gehele dag in te stellen, zodat inwoners op voorhand kunnen vastleggen welke warmte tijdens welke periode van de dag gewenst is.

Binnen het kader van het PERPETUAL project ging Flanders Make, samen met KU Leuven en VUB, aan de slag met technieken die de ontwikkeling van een slimme thermostaat mogelijk maken. Aandacht ging daarbij onder meer uit naar het antwoord op de vraag: hoe laat je de thermostaat de verwarming zo aansturen dat de referentietemperatuur gehaald wordt, zonder onnodig veel energie te verbruiken?

Het consortium ging hiervoor aan de slag met het concept van modelpredictieve controle. Door het gebruik van modelpredictieve controle kan de thermostaat allerlei voorkennis en prognoses in rekening brengen. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld nood is aan opwarming van een kamer terwijl er ook voorspeld is dat de buitentemperatuur zal stijgen, dat de regelaar hier rekening mee kan houden, waardoor hij het warmtesysteem minder zal laten verwarmen. Door situaties als deze optimaal mee te betrekken in de berekening om tot een gewenste temperatuur te komen, is er qua energieverbruik globaal een reductie van 10% mogelijk.

De onderzochte modelpredictieve controletechniek is niet enkel bij warmteregeling toepasbaar, maar in een brede waaier van situaties waar randvoorwaarden en/of het gebruik van complexere kostfuncties bij controle aanwezig zijn. Dankzij de flexibiliteit van de techniek zijn er verschillende uitbreidingen mogelijk, zoals voorspellingen van toekomstige omstandigheden en stochastische gebruikersprofielen.