Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > PROJECT LIGHTCATCHER: ZELFLEREND ALGORITME VOOR REFLECTIESPIEGEL IN LICHTKOEPEL ZORGT VOOR MEER DAGLICHT IN HUIS

PROJECT LIGHTCATCHER: ZELFLEREND ALGORITME VOOR REFLECTIESPIEGEL IN LICHTKOEPEL ZORGT VOOR MEER DAGLICHT IN HUIS

EcoNation en het Mechatronica 4.0 team, bestaande uit Flanders Make, IMEC en Sirris, werkten samen aan de doorontwikkeling van de LightCatcher, een gepatenteerde intelligente lichtkoepel met een roterende spiegel die het lichtrendement vergroot. Het huidige systeem is volledig autonoom; door middel van een zonnecel en accu wordt het van stroom voorzien. Er bleek echter marge tot verbetering van het regelalgoritme. Wisselende weersomstandigheden creëerden de nodige uitdagingen waarbij de afwezigheid van zon, onregelmatige wolkendekken en reflecterende objecten zoals ramen ervoor zorgden dat de spiegel zich soms niet optimaal op de zon kon richten. 

De intelligente LightCatcher-lichtkoepel van EcoNation

In het project werd daarom gezocht naar manieren om de initialisatie en operatie van de spiegel beter bestand te maken tegen deze externe invloeden. Het team ontwikkelde een simulatieomgeving om de baan van de zon, weersomstandigheden en de reacties van de sensoren samen te brengen. Het nieuwe regelalgoritme werd experimenteel gevalideerd via rapid prototyping. Het resultaat is dat het basisalgoritme van de LightCatcher, dat aan de hand van het verschil tussen twee lichtsensoren de spiegel naar de zon draait, aangevuld werd door de onderzoekers van Flanders Make met een zelflerend algoritme dat de baan van de zon langs het firmament onthoudt.Betrouwbare gelogde data zorgen ervoor dat de spiegel ondanks bewolking de zon niet kwijtraakt en dus van zodra het wolkendek openbreekt, meteen op de juiste positie staat.

Flowchart van het nieuwe algoritme 

Het slimme, zelflerende algoritme creëert een duidelijke win-win. Doordat de rotaties van de spiegel tot een minimum worden herleid, verlaagt het verbruik en verhoogt de efficiëntie van de LightCatcher. Door zijn robuuste, autonome karakter, verminderen de kosten gelinkt aan installatie en onderhoud. Tenslotte kon dit alles gerealiseerd worden met de huidige, beperkte set sensoren, waardoor een potentiële meerkost voor dure sensoren werd vermeden.

In het Mechatronica 4.0 project passen Flanders Make, IMEC en Sirris mechatronische innovaties toe op concrete industriële cases.

Contactpersoon: Maarten Witters

Voor meer informatie, bezoek de website.

Voor het hele artikel, klik hier