Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Uitnodiging marktconsultatie innovatieve huisvuilwagen

Uitnodiging marktconsultatie innovatieve huisvuilwagen

Heeft jouw bedrijf/onderzoeksgroep ervaring en kennis over mechanica, mechatronica, electro-mechanica, hydraulica, mobiele compressie-systemen, sensoriek of werktuigbouwkunde?  Dan nodigen Department EWI, Limburg.net en Verhaert New Products en Services graag uit om deel te nemen aan de marktconsultatie voor het project 'Ontwikkeling van een Optimo huisvuilwagen’.

De marktconsultatie vindt plaats op vrijdag 29 juni 2018 van 10u – 13u Greenville (Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren, België).


Limburg.net is op zoek naar het afvalophaalsysteem van de toekomst. De doelstellingen zijn om een systeem te ontwikkelen dat toelaat

  • meer fracties gescheiden op te halen 
  • tegen dezelfde of lagere kostprijs
  • met minder transportkilometers
  • hoge klantvriendelijkheid
  • ergonomisch blijft voor de belader

Optimo is een project waarbij getest wordt of het simultaan ophalen van de verschillende gescheiden afvalfracties in één transport aan deze vereisten voldoet. Burgers sorteren per afvalsoort in zakken met verschillende kleuren, maar alle zakken worden met dezelfde huisvuilwagen opgehaald. In een sorteercentrum worden de zakken dan optisch gesorteerd.

De eerste resultaten van het proefproject zijn positief, maar een belangrijk pijnpunt is dat in de traditionele perskraakwagens het huisvuil zoveel mogelijk samengeperst wordt en er dus een grote laadcapaciteit wordt bereikt. In het proefproject kon maar beperkt worden geperst, omdat de zakken niet mochten scheuren. Het scheuren van de zakken resulteert in de degradatie van selectief gesorteerd materiaal naar restafval. Limburg.net wil nu, samen met PIO, inzetten op de ontwikkeling van een vuilniswagen die de scheurpercentages beperkt, terwijl de laadcapaciteit op peil blijft (via compactie).

De uitkomst van de marktconsultatie moet Limburg.net in staat stellen om een geschikte innovatieve oplossing voor de gestelde behoefte te laten ontwikkelen of aan te kopen via een overheidsopdracht.

Deelname is gratis maar geïnteresseerden schrijven zich best in voor 24 juni 2018 via de website van Departement EWI, waar je ook meer info vindt over het project.