Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Halloween-activiteit sluit samenwerkingsproject af tussen Flanders Make en FabLabs

Halloween-activiteit sluit samenwerkingsproject af tussen Flanders Make en FabLabs

Wist je dat dr. Frankenstein elektronica gebruikte om zijn monster tot leven te wekken? En dat je met een 3D-printer het meest griezelige masker dat je maar kan bedenken, ook echt kan maken? Kinderen kunnen dat aan den lijve ondervinden tijdens een van de Halloween-workshops in de Vlaamse FabLabs. Deze worden tussen 18 oktober en 8 november georganiseerd om kinderen warm te maken voor technologie en wetenschappen en zijn de laatste in een rij van activiteiten die kaderen in een samenwerkingsproject met Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Zogenaamd STEM-talent (Science, Technology, Engineering, Mathematics) is immers van groot belang voor de toekomst van onze Vlaamse maakbedrijven. In totaal zetten de 6 Vlaamse FabLabs in het kader van het project 300 workshops op, en bereikten daarbij meer dan 4.000 kinderen tussen 10 en 14 jaar oud en hun leerkrachten.

3D-HALLOWEENMASKERS PRINTEN EN ENGE LAMPJES TOT LEVEN WEKKEN

FabLabs of ‘Fabrication Laboratories’ zijn open creatieruimtes met de meest geavanceerde productietechnologieën en -methodes zoals 3D-printers, lasercutters en programmatiesoftware waarmee je vrij kan experimenteren. Ze worden voor de gelegenheid in een Halloween-kleedje gestoken en zetten hun deuren open voor kinderen om met technologie aan de slag te gaan. Daarmee kunnen ze dan bijvoorbeeld een Halloweenmasker lasersnijden en leren ze de beginselen van elektronica om een sfeerlampje te laten branden. Een ludieke manier om interesse op te wekken voor wetenschap, technologie, engineering en wiskunde!

“10- tot 14-jarigen maken belangrijke studiekeuzes”, verduidelijkt Greet Heylen, verantwoordelijke voor het STEM-project bij Flanders Make. “We willen hen met deze workshops enthousiast maken voor technologie en wetenschap en hen hun STEM-talent laten ontdekken. Door de FabLabs de middelen te geven om naar de scholen te stappen, zorgen we ervoor dat ook meisjes en kansengroepen bereikt worden.”

EVIDENTE KEUZE OM JONG STEM-TALENT TE STIMULEREN

De maakindustrie staat voor enorme uitdagingen: digitalisering, concurrentie uit lageloonlanden en een tekort aan hooggekwalificeerde arbeidskrachten om de vierde industriële revolutie (Industrie 4.0[1]) in goede banen te leiden, zijn er maar enkele van. Als strategisch onderzoekscentrum werkt Flanders Make elke dag samen met die bedrijven en met kennisinstellingen aan innovatie. De beslissing om jong talent warm te maken voor een carrière in STEM, was dan ook evident. Het samenwerkingsproject loopt van begin 2015 tot eind 2017. In totaal werd 180.000 euro geïnvesteerd in de 6 Vlaamse FabLabs.

Reservatie is verplicht via de websites van de respectievelijke FabLabs.

>> Wilt u als journalist - eventueel samen met uw gezin - een workshop bij u in de buurt bijwonen? Neem dan contact op met linda.corstjens@flandersmake.be. Voor een voorproefje, bekijk de video van het bezoek van basisschool Don Bosco uit Heverlee aan FabLab Leuven.

Voor meer informatie over de samenwerking tussen Flanders Make en de Vlaamse FabLabs, klik hier.

 

OVER FLANDERS MAKE

Flanders Make legt zich toe op industrie-gedreven technologisch onderzoek en innovatie samen met en voor grote bedrijven en KMO’s in de Vlaamse maakindustrie. De focus ligt op open innovatie via excellent onderzoek rond mechatronica, methodes om producten te ontwikkelen en technologie om ze te produceren. Concreet draagt dit bij tot product- en procesinnovatie in de voertuigindustrie, de machinebouw en in productieomgevingen. De onderzoeksresultaten zijn toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven in de brede maakindustrie, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Samen kunnen ze beter en sneller innoveren. Flanders Make zet sterk in op internationale innovatiesamenwerking en op participatie in Europese   onderzoeksprojecten.

Flanders Make heeft core labs in Lommel en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel. www.flandersmake.be

PERSCONTACT

Linda Corstjens, PR & Communication Manager
linda.corstjens@flandersmake.be of 0491 27 17 70

 

 

[1] 2017 Industry 4.0 survey door Flanders Make en PWC: http://www.flandersmake.be/nl/over-ons/nieuws/industrie-40-belgië.