Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > INTERVISIEBIJEENKOMSTEN RESULTEREN IN GEZAMENLIJKE INTERNATIONALE ACTIEVOORSTELLEN

INTERVISIEBIJEENKOMSTEN RESULTEREN IN GEZAMENLIJKE INTERNATIONALE ACTIEVOORSTELLEN

De laatste intervisiebijeenkomsten tussen INNO INFRA SHARE-partners hebben tot belangrijke inzichten geleid over mogelijke toekomstige acties om de toegankelijkheid van de lokale Onderzoeks- en Innovatie-Infrastructuur (RII) te helpen verbeteren. De intervisiebijeenkomsten werden in twee groepen op twee verschillende locaties georganiseerd, telkens ondersteund door experten van het Institute of Baltics Studies, die op projectniveau de methodologie voor de ontwikkeling van lokale Actieplannen coördineren. De partners ASTER (Italië), het stadsbestuur van Tartu (Estland), Flanders Make (België) en de Technologische Universiteit van Chemnitz Duitsland) kwamen bijeen in Dresden, Duitsland. In de andere groep kwamen de partners Brainport Development (Nederland), de Technologische Universiteit van Brno (Tsjechië), planningsregio Vidzeme (Letland), het stadsbestuur van Tartu (Estland) en de regio Skåne (Zweden) samen in Malmö, Zweden.

Tijdens de intervisiebijeenkomsten stelde elke partner haar ideeën voor een Actieplan ter bespreking en als basis voor input vanuit de andere partners voor. De belangrijkste discussiethema’s waren het tijdskader, de organisatiestructuur, indicatoren om resultaten te meten en gezamenlijke acties. Via gezamenlijke internationale acties kunnen de RII-faciliteiten in de verschillende partnerregio’s binnen het consortium met elkaar verbonden worden. Experten van IBS hebben een matrix ontwikkeld waarin mogelijke ideeën voor gezamenlijke acties geïdentificeerd en thematisch gegroepeerd worden:

  • Evaluatie en inventarisatie – in kaart brengen van het gebruik van onderzoeksinfrastructuur en evaluatie van de bestaande actieplannen en bestaande RII’s om tot een beter gebruik van de reeds bestaande technologieoverdracht te komen.
  • Opleiding, kennisoverdracht voor infrastructuurbeheerders en mentaliteitswijziging om samenwerking tussen bedrijven en onderzoekers aan te moedigen
  • Promotie-acties om de aantrekkelijkheid van het regionale ecosysteem te verhogen
  • Activiteiten om potentiële partners samen te brengen en interregionale samenwerking in pilootprojecten

Elke intervisiebijeenkomst voorzag ook in een bezoek aan onderzoeksfaciliteiten die een mooi voorbeeld vormen van een goede toegankelijkheid van RII voor KMO’s. In Dresden bezochten de partners de ideeënhub van Volkswagen – het eerste “competentiecentrum” voor e-mobiliteit van Volkswagen en een goed voorbeeld van hoe industriële ontwikkelingsconcepten en vervolgens ook de infrastructuur naar de nieuwe noden en vereisten toe getransformeerd kunnen worden (hier van grote, niet bijzonder milieuvriendelijke wagens tot e-wagens voor de massamarkt, gekoppeld aan nieuwe businessactiviteiten die in deze omgeving kunnen groeien).

In Malmö bezochten de partners het Open Lab Skåne – één van de goede praktijken geïdentificeerd binnen het INNO INFRA SHARE-project. Het betreft een doeltreffend samenwerkingsmodel opgezet door de universiteiten van Lund en Malmö en SmiLe Life Science Incubator. Het Open Lab helpt om een maximale benutting van de bestaande RII in de regio tot stand te brengen, verzekert de uitwisseling van kennis en het gebruik van onderzoeksresultaten en creëert een ondernemingsklimaat om zo tot meer marktvriendelijke innovaties te komen. In het eerste jaar van het Open Lab hebben al 15 KMO’s nieuwe producten ontwikkeld.

Deze twee intervisiebijeenkomsten waren een volgende stap naar de ontwikkeling van lokale actieplannen toe die tijdens de slotconferentie van INNO INFRA SHARE in november 2018 in Brussel gelanceerd zullen worden.

Voor meer informatie over het INNO INFRA SHARE project, klik hier