Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > FLANDERS MAKE PAKT OP HANNOVER MESSE UIT MET STERKTES VOOR ONDERSTEUNING BIJ TRANSITIE NAAR INDUSTRIE 4.0

FLANDERS MAKE PAKT OP HANNOVER MESSE UIT MET STERKTES VOOR ONDERSTEUNING BIJ TRANSITIE NAAR INDUSTRIE 4.0

Onderzoekscentrum voor de maakindustrie stelt mobiel labo voor om digitale technologieën tot op de werkvloer te brengen

Op het wereldforum voor industriële technologie, de Hannover Messe, dat vandaag van start gaat, stelt Flanders Make zijn MAKE LAB voor het eerst in een internationale context voor. Dit onderzoekslaboratorium op wielen brengt technologische vernieuwingen zoals cobots (robots die samenwerken met mensen) en Virtual en Augmented Reality toepassingen voor productie-omgevingen tot bij de bedrijven op basis van een geintegreerde, end-to-end mobiele proeftuin en field lab. Zo kunnen ze hun productie verder ontwikkelen en innoveren op de productievloer, zodat ze sneller en beter kunnen produceren en concurentieel blijven op wereldschaal.

Het is de eerste keer dat Flanders Make zo prominent aanwezig is op Hannover Messe, en dit samen met het Agentschap Innoveren en ondernemen (VLAIO) en Flanders Investment & Trade (FIT). Op deze gezamelijke imagostand worden de sterktes van de Vlaamse maakindustrie gepromoot.

Officiële opening met bezoek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois bezocht vandaag de Hannover Messe met een uitgebreide delegatie. Onze CEO Dirk Torfs was erbij.

“Op onze stand en in ons MAKE LAB tonen we concreet hoe nieuwe technologieën bestaande producten en productiesystemen verbeteren. Dat levert de betrokken bedrijven een competitief voordeel op, en laat de industrie en werkgelegenheid groeien in Vlaanderen”, aldus Dirk Torfs.  

Het MAKE LAB is een mobiel onderzoekslaboratorium dat bedrijven inspirerende voorbeelden biedt waarmee ze aan de slag kunnen om uit te groeien tot zogenaamde modelfabrieken of Lead Plants. Het is een co-creatie omgeving voor grote en kleine bedrijven waar ze samen met kennisinstellingen de productietrends van morgen ontdekken én zetten, en zo hun digitale transformatie versnellen. We integreren ook oplossingen van meerdere bedrijven tot een vooraanstaande Industrie 4.0 proeftuin die representatief is voor een toepassing in de industrie.

Positionering van Vlaanderen inzake industrie 4.0

Industrie 4.0 is een verzamelnaam voor nieuwe technologieën en concepten in de industrie, voornamelijk dankzij digitalisering. De Vlaamse aanwezigheid op de Hannover Messe kadert binnen de doelstellingen van de Vlaamse regering. De sprong naar industrie 4.0 is cruciaal voor Vlaanderen. Enkel op die manier kan onze regio de industriële activiteit in Vlaanderen behouden en zelfs versterken. Flanders Make is een van de belangrijkste actoren om de Vlaamse maakbedrijven daarbij te ondersteunen.