Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Flanders Make bouwt nieuwe topinfrastructuur

Flanders Make bouwt nieuwe topinfrastructuur

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, bouwt nieuwe top infrastructuur in Lommel. Die vormt de basis voor living labs waarin bedrijven hun nieuwste technologische ontwikkelingen in reële gebruiksomstandigheden kunnen testen. Ze krijgen ook de kans om kennis te maken met de nieuwste productietechnologieën die nodig zijn om mee te springen op de trein van Industrie 4.0. Dit is de wereldwijde vierde industriële revolutie die enkele jaren geleden werd ingezet. Helemaal in het teken hiervan hielp een robot die zij aan zij kan samenwerken met mensen in een productie omgeving om de eerste steen van de infrastructuur te leggen.

"De voorbije 15 jaar is de industrie in ons land er sterk op achteruit gegaan. Om het tij te keren is het cruciaal dat bedrijven sterk inzetten op Industrie 4.0, met de bijbehorende digitalisering van hun productie omgeving en met slimme producten. Flanders Make bundelt daarom de krachten met bedrijven, kennisinstellingen en de overheid om samen te werken aan technologische innovatie en bedrijfstransformatie", zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

De nieuwe infrastructuur die Flanders Make nu bouwt omvat een hardware-in-the-loop-platform voor energie-efficiënte aandrijvingen, een labo voor onderzoek naar innovatieve verbindingstechnieken voor multimaterialen en een mobiel cocreatie- en demonstratielabo voor geavanceerde productie technologieën en human centered productiesystemen.

Dirk Torfs, CEO Flanders Make legt uit: "Met onze nieuwe infrastructuur zetten we living labs op waarin bedrijven hun nieuwe producten kunnen testen, valideren en demonstreren in reële omstandigheden. Zo zullen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen. We laten hun ook proeven van de nieuwste technologieën om hun productieproces te versterken, met het oog op meer productie in Vlaanderen."

In een wereld die razendsnel verandert is een slimme en innovatieve maakindustrie met een hoge toegevoegde waarde cruciaal om onze concurrentiekracht en welvaart op peil te houden.

"Flanders Make vormt een belangrijke hoeksteen in deze missie. De topinfrastructuur die nu gebouwd wordt zorgt daarbij voor extra stuwkracht. Vlaamse en Limburgse bedrijven zullen hiermee de nodige kennis en expertise kunnen opdoen om hun eigen productie en productenpallet te upgraden", aldus Limburgs gedeputeerde van Economie Erik Gerits.

Een mooi voorbeeld van co-creatie met de nieuwe infrastructuur van Flanders Make is een project van Addax Motors, dat een nieuwe elektrische bestelwagen ontworpen heeft, die bij het Genkse SML geproduceerd wordt.

Jérôme Lefebvre, gedelegeerde bestuurder van Addax Motors licht toe: "Wij zijn overtuigd dat de mobiliteit in steden en agglomeraties met kleine elektrische utilitaire voertuigen zal gebeuren. Deze voertuigen moeten robuust en betrouwbaar zijn. Dankzij lokale assemblage hebben wij full control over de kwaliteit en de afwerking van onze wagens."

Flanders Make realiseert deze nieuwe infrastructuur dankzij steun van SALK, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat en van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Verdere informatie en foto’s: Linda Corstjens - PR & Communication Manager - 0491 27 17 70 – Linda.Corstjens@flandersmake.be

Foto's: