Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Een nieuwe generatie variabele transmissies?

Een nieuwe generatie variabele transmissies?

Kan u zich de mogelijke waaier van toepassingen voorstellen voor een transmissie zonder glijcontactvlakken? Een transmissie die bovendien op een elektrische manier continu variabel is? UGent onderzoekt al geruime tijd tot in detail zo een elektrisch variabel transmissiesysteem (EVT) en in het onlangs goedgekeurde project EMTECHNO* zullen nieuwe toepassingen worden bestudeerd.

Voordelen

Het gebruik van een EVT resulteert in bijkomende voordelen ten opzichte van andere hybride aandrijflijnen. De EVT combineert verschillende functionaliteiten in één enkel toestel, wat het systeem compact maakt. De EVT zal naar verwachting een hogere efficiëntie hebben. Er is geen behoefte aan smering, afdichting of kleppen. Behalve voor de sleepringen is het systeem onderhoudsvrij. Omdat er geen mechanische verbinding is tussen de interne verbrandingsmotor en de wielen, biedt de EVT een inherente overbelastingbeveiliging en kan ze ook actief trillingen dempen. Het systeem heeft een inherente uiterst krachtige DC-bus voor een extern krachtafneempunt die een eenvoudige omschakeling van de elektrische voeding mogelijk maakt. De EVT kan gebruikt worden als een elektromagnetische vertrager die de kinetische of potentiële energie in de batterij opslaat.

In het onlangs goedgekeurde Strategisch Basisonderzoeksproject EMTECHNO* zal de toegevoegde waarde voor verschillende toepassingen worden bestudeerd. Bijvoorbeeld in energiewinningtoepassingen waarbij de voedingsbron een sterk variabele snelheid heeft, kan de EVT als speciale generator worden gebruikt om een constant vermogen aan het net te leveren. De EVT kan ook gebruikt worden als een efficiënter alternatief voor een hydraulische koppelomvormer in off-roadtoepassingen. De variabiliteit van de transmissie kan ook gebruikt worden voor een intelligentere en meer energie-efficiënte aandrijving van elektrische machines in productie-installaties. Om deze nieuwe toepassingen te bestuderen, werd aan de UGent met de ondersteuning van Flanders Make een unieke testopstelling gecreëerd, met inbegrip van een dergelijke EVT (van ‘Electrical Variable Transmission BV’).

Link naar achtergrondinformatie

Contact:

Voor meer informatie:
peter.sergeant@UGent.be
www.eedt.ugent.be

*EMTECHNO is een Flanders Make SBO-project opgestart door de Flanders Make afdeling die zich bezighoudt met ‘vermogenselektronica, actuatoren en opslag'. Het vormt een onderdeel van de realisatie van het onderzoeksprogramma gewijd aan 'Schone en energie-efficiënte bewegingssystemen'.