Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Betere toegang tot onderzoeksinfrastructuur voor KMO’s uit 8 Europese landen

Betere toegang tot onderzoeksinfrastructuur voor KMO’s uit 8 Europese landen

Tussen 13 en 15 juni vond in het kader van het Interreg project INNO_INFRA_SHARE een studiebezoek plaats in de regio’s Brainport (NL) en Vlaanderen (BE).

De partners van het project onderzoeken hoe de toegankelijkheid en de exploitatie van innovatie-infrastructuur voor bedrijven – en dan vooral voor KMO’s – kan worden verbeterd. Een van de manieren om tot resultaten te komen is ‘interregionaal leren’ via dergelijke studiebezoeken. De leereffecten hiervan worden dan vertaald naar de eigen regionale context.

Dit eerste studiebezoek had tot doel om een aantal infrastructuren in beide regio’s te bezoeken en te bespreken welke belangrijke lessen er getrokken kunnen worden binnen de scope van het project.

In de regio Brainport is onder andere een bezoek gebracht aan de campus op de TU/e (Nanolab) en aan de High Tech Campus (Solliance). In Vlaanderen is iMec/UGent bezocht op campus Zwijnaarde. Verder was er een boeiende presentatie van Food Pilot.

Tijdens het studiebezoek werd duidelijk dat de verschillende regio’s andere modellen hanteren om innovatie-infrastructuur te managen en de faciliteit open te stellen voor bedrijven. Het projectconsortium zal de komende weken en maanden hier nog over samenzitten.

In het najaar van 2017 vindt het volgende studiebezoek plaats in de regio Emiglia Romagna waarbij Aster – de lead partner in dit project – als gastheer zal optreden.

Flanders Make zal binnen dit project een overzicht opstellen van de relevante Vlaamse innovatie- infrastructuur en in samenwerking met een groep van Vlaamse stakeholders een aantal ‘good practices’ definiëren. In 2018 werken we – op basis van de bevindingen van het project – aan het opstellen van een regionaal actieplan.

“Als strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie geloven wij sterk in het belang van technologie en innovatie”, licht Ger Van den Kerkhof, projectmanager, toe. “Vooral voor KMO’s is het daarbij fundamenteel dat zij toegang hebben tot de juiste infrastructuur om nieuwe producten en processen te ontwikkelen en te testen. Het faciliteren van die toegang via onder meer onze eigen voorzieningen is een rol die Flanders Make opneemt.”

Bij vragen, neem contact op met Ger van den Kerkhof