Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > Hoe het juiste materiaal kiezen voor lichtgewicht oplossingen?

Hoe het juiste materiaal kiezen voor lichtgewicht oplossingen?

Workshop: de pro's en con's van Granta Design’s materiaal selectietool

Afgelopen dinsdag organiseerde Flanders Make een workshop om de CES materiaal selectietool van Granta Design voor te stellen. De doelstelling van die tool is om bedrijven te helpen het gewicht van hun producten te verminderen, zonder de kost of performantie te beïnvloeden. De tool helpt niet alleen bij de keuze van het juiste materiaal voor een bepaalde toepassing, rekening houdende met de draagkracht en met omgevingsfactoren, maar helpt ook om de totale kostprijs te berekenen als optelsom van de materiaal- en productiekost. 

Een zaal vol ingenieurs discussieerde over lichtgewicht oplossingen voor de automobielmarkt. Tenneco en Bosal, twee partners in het Conceval project[1] gingen via cases dieper in op enkele van de uitdagingen waar zij voor staan. Victor Arnoux van Granta Design, gidste de deelnemers door de verschillende stappen van het selectieproces. 

De zoektocht naar het juiste materiaal voor een bepaalde toepassing is niet altijd vanzelfsprekend en hangt af van een aantal factoren. Bovendien zijn deze bedrijven onderworpen aan strenge  REACH[2], RoHS[3] en 'end-of-life recyclability' eisen. De CES Selector biedt ondersteuning in de zoektocht naar het juiste materiaal, al van vroeg in de ontwikkelingsfase, waardoor onnodige kosten voor prototypes later vermeden kunnen worden. 

De workshop bracht waardevolle inzichten, zoals over de invloed van de grootte van de partij op de totale kost in het geval van thermoplastics. Zo lijkt een roestvrijstalen legering een waardig alternatief voor PA-composiet wat betreft sterkte, cyclisch laden en temperatuur. Bovendien kost roestvrijstaal per kilogram minder dan composiet. Een win-win toch?! Echter, als je naar de kost voor onderdelen kijkt, rekening houdende met productiekost en de grootte van de partij, blijkt dat roestvrijstaal alleen goedkoper is voor kleine volumes. Voor grote volumes blijft PA-composiet de juiste keuze.

Aan het einde van de workshop gingen de deelnemers naar huis met een goed inzicht in de mogelijkheden van de tool, maar ook in de beperkingen. De CES Selector is bijzonder nuttig vroeg in de ontwerpfase, om snel geschikte materialen te selecteren. Je hebt niettemin ook een goed inzicht nodig in de eind-toepassing en de vereisten om een optimale oplossing te bekomen. 

[1] Het Conceval project (multi-attribute concept evaluation of lightweight structures) ondersteunt een efficiënt ontwerp- en ontwikkelingsproces voor componenten en systemen met een significante gewichtsreductie door de ontwikkeling en validering van een modelmatig ontwerpplatform.

[2] REACH is een verordening van de Europese Unie die is aangenomen om de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico's die chemische stoffen (EC 1907/2006).

[3] ROH staat voor 'restriction of hazardous substances' (2011/65/EU).