Overslaan en naar de inhoud gaan

JOINING & MATERIALS LAB

Location: Flanders Make - Lommel

Onderzoeksplatform voor mechanische verbindingen en verlijmingstechnieken

Vanuit ecologische en economische afwegingen, zijn bedrijven steeds vaker op zoek naar manieren om producten lichter en toch sterker te maken. Ze willen de juiste combinatie van materialen vinden voor een bepaalde toepassing. Bijgevolg moeten ook de manier waarop die materialen verbonden worden onder de loep genomen worden. Duurzaamheid is hierbij een cruciaal aspect. In het Joining & Materials Lab dupliceren we in industrie-relevante omstandigheden het volledige verbindingsproces. Zo brengen we de juiste procesparameters in kaart en optimaliseren deze. Dat leidt tot een stabieler en robuuster productieproces, ongeacht waar ter wereld dit ingezet zal worden.

Daarnaast spelen we met dit labo ook in op de trend richting Industrie 4.0. Robot- en cobottoepassingen zijn alsmaar couranter in de industrie. Wij doen onderzoek naar de meerwaarde van automatisering bij verbindingsprocessen. Zo bekijken we hoe we hoe robots en cobots de operatoren kunnen ondersteunen om de kwaliteit van lijmverbindingen te verbeteren bij moeilijke of repetitieve assemblagetaken.

Verbindingsprocessen voor Nevada en Kuala Lumpur

Producten die vandaag in één werelddeel gefabriceerd worden, worden ook verondersteld in een ander werelddeel correct te functioneren – of het daar nu kouder, warmer of vochtiger is. Dat lijkt evident. Als het echter over verlijming gaat, is dat alles behalve vanzelfsprekend. Temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op het gedrag van lijm. Wanneer we op zoek gaan naar de optimale verbindingstechniek, moeten we daarom niet alleen rekening houden met de gekozen lijm, de oppervlakte of de toepassing, maar ook met de omstandigheden van verlijming. Onze klimaatkamer gaat van 10° tot 40°C, aan een relatieve luchtvochtigheid van 10% tot 85%. Van de Nevada woestijn tot Kuala Lumpur dus.

Verlijmen 4.0

Wij testen de kwaliteit van de verlijming niet enkel op sample- maar ook op component- en systeemniveau. In ons labo kunnen onderdelen geassembleerd worden met afmetingen tot 1,5m – en dat is best uniek. Zo kan de toepasbaarheid van een specifieke lijm getest worden op grote oppervlakken. Omdat we daar niet altijd zelf mee aan de slag gaan, net zomin als dat in een fabriek zou gebeuren, hebben we een robot om die grote stukken te hanteren. Daarnaast beschikken we ook over een collaboratieve robot die flexibel kan samenwerken met operatoren. Hij kan deze bijstaan in het aanbrengen van plasma of de laser hanteren. We helpen bedrijven dus niet alleen met het verbeteren van hun verbindingsproces maar ook om nieuwe manieren te ontdekken om dit proces te automatiseren.

Uniek in Europa: Levensduur testen voor lijmverbindingen

Ook kritische toepassingen zoals bijvoorbeeld structurele verbindingen in een voertuigchassis worden verlijmd. Daarom doen wij baanbrekend onderzoek naar de mate waarin componenten bestand zijn tegen mechanische belasting, en dat in combinatie met wisselende temperatuur, luchtvochtigheid en desgewenst met zonlichtsimulatie. Op die manier zijn we in staat om op een korte tijdsspanne een veroudering van enkele jaren te simuleren.

Waarvoor kan je in het Joining & Materials Lab terecht?  

 • Advies bij de keuze van de meest geschikte lijm voor jouw toepassing
 • Oppervlaktevoorbereiding en -behandeling: atmosferische plasma- en lasertoepassingen
 • In kaart brengen van eigenschappen van een materiaaloppervlak: oppervlaktespanning, ruwheidswaarden, laagdiktemeting coatings
 • Proof-of-concept implementatie van de automatisatie van het verlijmingsproces met behulp van een robot of cobot
 • Evaluatie van de verlijmingskwaliteit in een gecontroleerde en geklimatiseerde omgeving om de productieomstandigheden realistisch na te bootsen
 • Procesvalidatie: parametercontrole van elke stap in het verlijmingsproces
 • Productvalidatie:
  • Trek/druktesten op sampleniveau
  • Buigtesten op sampleniveau
  • Duurzaamheidstesten op component- en systeemniveau

Heb je zelf een verbindingsvraag of wil je vrijblijvend van ideeën wisselen met onze verlijmingsexperten? Neem dan zeker contact met ons op.

 

 

Partners

EFRO Vlaanderen EU