Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Onze diensten > Onderzoek

Onderzoek

Steeds sneller komen nieuwe technologieën op de bedrijven af. Vele hebben het moeilijk om het bos door de bomen te zien. Daarom brengen wij bedrijven samen in een ecosysteem om aan een oplossing te werken voor een gedeelde technologische uitdaging. Het gaat om precompetitief onderzoek dat resulteert in een nieuwe technologie of toepassing. Na afloop kan elk bedrijf met de resultaten aan de slag om ze te vertalen naar een concrete product- of productie-innovatie. Wij definiëren verschillende types van onderzoeksprojecten en nemen ook deel aan extern gefinancierde onderzoeksprojecten, in binnen- en buitenland.

De twee voornaamste types onderzoek dat Flanders Make opzet zijn:

  • Strategisch Basisonderzoek (SBO) is uitdagend en vernieuwend onderzoek met een duidelijke visie op productontwikkeling of vernieuwing van het productieproces. Bedrijven kunnen via de gebruikersgroep het project gedurende vier jaar mee opvolgen en cases aanleveren om de resultaten te valideren. Zo staan ze mee aan de wieg van de technologie van morgen.
  • Industrieel toegepast onderzoek (ICON of Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek), waarbij we kennis dichter bij de markt brengen en vertalen naar concrete producten of productie bij bedrijven. Het gaat om tweejarige projecten die werken op middellange termijn toepassingen. Bedrijven werken actief mee met het toepassen van de resultaten in hun eigen applicatie(s).

Wij stellen twee keer per jaar nieuwe SBO en ICON projecten voor in zogenaamde ‘Open Calls'. Hiermee doen we een oproep tot samenwerking naar geïnteresseerde bedrijven. Bedrijven kunnen ook op elk moment toetreden tot de gebruikersgroep van een SBO-project. 

Ontdek hier al onze Open Calls 

Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding/-transfer (COOCK)
Dit zijn projecten die de introductie van technologie en van kennis bij bedrijven willen versnellen. Dat doen we bijvoorbeeld door cases uit te voeren die de meerwaarde van die technologie in een bedrijfscontext aantonen. Zo vertalen we de resultaten uit onderzoek naar de industrie. 
 
Internationaal onderzoek
Wij dragen innovatie ook over de landsgrenzen heen. Zo is Flanders Make partner in verschillende interregionale en Europese onderzoeksprojecten (Cornet, Europese Unie, Horizon 2020 en Interreg). Op die manier bouwen we mee aan een sterk, welvarend en competitief innovatielandschap in Europa, waarin bedrijven kunnen groeien. In de meeste van deze projecten kunnen ook bedrijven participeren.
 
Digital Innovation Hubs (DIH)
Flanders Make maakt deel uit van een netwerk van digitale innovatiehubs in Europa. Deze innovatiehubs worden ondersteund door regionale, nationale of Europese initiatieven en willen de digitale transformatie van de industrie - en KMO’s in het bijzonder - versnellen. Bedrijven krijgen via Flanders Make bijgevolg toegang tot een Europees netwerk.
 
 
Interesse in een van onze diensten? Neem dan zeker contact met ons op. 
 
CONTACTEER ONS