Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Onze diensten > Innovatie op maat > OPERATOR SUPPORT 4.0 LAB

OPERATOR SUPPORT 4.0 LAB

Onderzoek naar werken in de fabrieken voor de toekomst

Technologie verandert de manier waarop we leven en werken. Ontdek hoe wij robots en Virtual Reality inzetten om operatoren te ondersteunen in de fabriek van de toekomst. Het lijdt geen twijfel: het nieuwe werken is digitaal.

Technologieën ten dienste van de mens

zij-aan-zij met robots

Automatisering heeft het leven van de operator een stuk gemakkelijker gemaakt. Robots nemen steeds meer zware en repetitieve taken op zich. Maar wanneer het programmeren van een robot meer tijd kost dan het uitvoeren van de taak, schiet automatisering zijn doel dan niet voorbij? Collaboratieve robots, die zij-aan-zij werken met de mens, leren bij door een operator die taken  demonstreert. Daarnaast onderzoeken we hoe robots op een meer intuïtieve manier geprogrammeerd kunnen worden, bijvoorbeeld via spraakherkenning. Zo zijn ze eenvoudiger in te zetten voor variabele taken, die bijvoorbeeld aan bod komen bij de productie van kleine series. Dat zorgt ervoor dat collaboratieve robots breder ingang vinden in de industrie.

Al deze technologische veranderingen hebben echter zowel fysieke als cognitieve impact op onze ouder wordende arbeidskrachten. Wij doen daarom onderzoek naar manieren om robots en mensen te laten samenwerken zodat werk werkbaar blijft. Zo kunnen collaboratieve robots ingezet worden bij te hoge fysieke belasting. Door de analyse van de werkplaats optimaliseren we de verdeling van de taken tussen de operator en de collaboratieve robot. Om de cognitieve belasting op de operator te kwantificeren, zetten we hoogtechnologische meetmiddelen in. 

Virtual Reality als game-changer

Wat als je operatoren kan leren een machine te assembleren nog vóór de onderdelen daadwerkelijk beschikbaar zijn? En je zo kan evalueren of die assemblage wel goed zit? Met Virtual – en bij uitbreiding Augmented - Reality is dat mogelijk. Deze digitale technologie is de wereld van de games en spelconsoles duidelijk ontgroeid!

Het principe: een virtuele productieomgeving. Niet alleen kan je zo het effect van ontwerpwijzigingen meteen ‘zien’ maar ook meten hoe haalbaar of efficiënt de werkvloeropstelling is. Dat leidt enerzijds tot kortere ontwerptijden, want er moeten geen fysieke prototypes gebouwd worden. Een ander voordeel zijn kortere productietijden. Wanneer operatoren immers al vertrouwd zijn met een ontwerp, en de assemblagesequentie reeds geoptimaliseerd werd, dan gaat het feitelijke proces een stuk sneller.

Bedrijven kunnen in onze collaboratieve VR-Room terecht voor visualisatie en inspectie van 3D-modellen van bijvoorbeeld hun eigen machines of voertuigen, op basis van CAD-tekeningen.

Het Operator support 4.0-lab, de uitbreiding op het mobiele MAKE LAB

Om de operatoren van bedrijven de ontwikkelingen in het Operator support 4.0-lab te laten ervaren, gebruiken we het MAKE LAB, onze mobiele, volledig geconnecteerde onderzoeksinfrastructuur. Het is een living lab waar we samen met bedrijven werken aan oplossingen voor de technologische uitdagingen op hun pad. Door co-creatie identificeren we samen opportuniteiten voor groei en innovatie door het inzetten van robots of Virtual Reality. Eerst doen we een haalbaarheidsstudie in het Operator support 4.0-lab. Vervolgens implementeren we deze oplossing in het MAKE LAB en brengen we de technologie letterlijk naar de bedrijven, waar de operatoren met hun eigen ogen de mogelijkheden kunnen ervaren!

Voor meer informatie over technologieën en manieren om de operator te ondersteunen in zijn taken, neem contact met ons op.

 

Partners

EFRO Vlaanderen EU