AI-ondersteunde CAD-to-CAM optimalisatie voor machineprocessen

Deadline

AI-ondersteunde CAD-to-CAM optimalisatie voor machineprocessen

Uitdaging

Voor de productie van een onderdeel van ontwerp tot voorraadmateriaal is werkplanning nodig. In de meeste bedrijven wordt dit uitgevoerd door een ervaren operator. Dit omvat de planning van bewerkingsmethoden (bijv. snijmethoden, patronen, volgordes).

Een traditionele CAD-CAM-NC workflow helpt hierbij, maar beperkt zich tot het valideren van het resultaat van de beslissingen van de operator. Het selecteren van het gereedschap, het vasthouden van het werkstuk, snijpatronen en snijparameters vereist trial-and-error iteraties binnen de CAD-CAM. Afhankelijk van de ervaring van de operator en de complexiteit van het onderdeel is dit tijdrovend en resulteert dit vaak in suboptimale resultaten, zowel qua efficiëntie als kwaliteit. Bovendien is er een toenemend tekort aan geschoolde technici, onder andere door vergrijzing en pensionering.

Doel van het project

Dit project is bedoeld om het genereren van werkplannen voor nieuwe onderdelen te automatiseren, met de nadruk op mainstream processen (draaien, frezen en boren). De digitalisering van productontwerp en werkplanning in de productie biedt end-to-end gegevens over:

  1. Het productontwerp (als 3D CAD-bestanden),
  2. Historische gegevens over geselecteerde bewerkingsparameters, gereedschappen en strategieën, en
  3. Gekwantificeerde gegevens over de resulterende productkwaliteit.

We zullen onderzoeken hoe deze informatie kan worden benut in een op machinaal leren gebaseerde methodologie die uitgaat van de geschiedenis van bewerkte onderdelen en hun respectieve werkplannen, terwijl rekening wordt gehouden met de beperkingen van de gebruikte machines. Het resulterende model kan dan gebruikt worden om werkplannen te berekenen voor nieuwe ontwerpen, om zo te komen tot een 'geautomatiseerd CAD-to-CAM systeem'. Dit zal de efficiëntie van de CAD-CAM workflow verhogen door optimale werkplannen te genereren en de kosten van de workflow te verlagen.

Interesse?

AutoCAM_SBO is een Strategisch Basis Onderzoek (SBO) project. Wij zijn op zoek naar bedrijven die lid willen worden van de Gebruikersgroep en met ons willen werken aan de valorisatie van het project.

Interesse? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Onze andere open calls

AI-ondersteunde CAD-to-CAM optimalisatie voor machineprocessen

Deadline

Strategisch basisonderzoek (SBO)
Runtime veiligheidswaarborging van AI-modellen in de industrie

Deadline

Strategisch basisonderzoek (SBO)
Voorspellen van gekoppelde dynamische systemen

Deadline

Strategisch basisonderzoek (SBO)