Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Nieuws > Vlaamse textielmachines zijn wereldtop

Vlaamse textielmachines zijn wereldtop

De Olympische Spelen van de textielmachines, zo noemt men de ITMA-beurs in Barcelona. Net als de Spelen vindt deze vakbeurs elke 4 jaar plaats. De 2019 editie klokte af op maar liefst 105.000 bezoekers. Onder de 1717 standhouders vonden we, naast meerdere Belgische bedrijven, 2 absolute toppers uit de Vlaamse maakindustrie, Picanol en Van De Wiele. Beide actief lid van Flanders Make en beide marktleiders, die door globale spanningen de markt flink zagen inkrimpen, maar toch hoopvol en ambitieus uitkijken naar de toekomst. CEO van Flanders Make, Dirk Torfs, bezocht de beurs en onze leden. Beide waren, in tegenstelling tot hun concurrenten, prominent aanwezig in hal 4 en demonstreerden er hun nieuwste ontwikkelingen. Naast het bezoek was Dirk ook spreker aan het debatpanel op de beurs omtrent “Automation & Digitalisation in the Machinery industry”.

Picanol is dankzij zijn toptechnologie en medewerkers top in de wereld van textielmachines”, aldus Luc Tack, topman van Picanol. Qua kwaliteit en innovativiteit heeft het West-Vlaamse bedrijf- Picanol is verankerd op Ieperse grond - zijn meerdere nog niet moeten erkennen. Nochtans is er al jaren dreiging vanuit lageloonlanden als China. Maar dankzij het succesvol verdedigen van hun technologie enerzijds – Picanol heeft meer dan 800 patenten in haar bezit – en constante innovatie anderzijds weet het bedrijf zijn koppositie niet enkel vast te houden, maar ook te versterken.

Naast Picanol is er nog een West-Vlaamse organisatie die bij de wereldtop behoort op gebied van textielmachines: Van De Wiele. Charles Baudoin, CEO: “In feite staan we nog maar aan het begin van de grote digitalisering. Wij willen alles met iedereen connecteren om zo, als het ware, een end-to-end integratie van alle processen in textielbedrijven te bereiken.” Van De Wiele richt zijn pijlen op het digitale pad en ziet mechanica steeds meer evolueren naar mechatronica.

©Van De Wiele - 2019

Beide bedrijven geven aan dat ze nooit zover geraakt waren zonder hun medewerkers. Om een significante rol te kunnen spelen zijn goed opgeleide werknemers uitermate belangrijk. Tenslotte maken zij iedere dag het verschil. In Vlaanderen speelt de overheid ook een belangrijke rol. Luc Tack: “De maakindustrie kan dankzij de overheid perfect overleven in Vlaanderen door de goede ondersteuning van fundamenteel en toegepast onderzoek en het grote dienstenaanbod van de Vlaamse onderzoeksinstellingen”. Hierin speelt Flanders Make, samen met andere onderzoeksinstellingen in Vlaanderen, een cruciale rol. Bedrijven kunnen er vanaf de eerste fase meestappen in onderzoeksprojecten waardoor er een enorme betrokkenheid en vergaande innovatie op lange termijn kan ontstaan. Op lange termijn levert dit een niet te onderschatten concurrentieel voordeel op waardoor bedrijven hun kopposities in de (globale) markt kunnen versterken. Toch zijn er ook in Vlaanderen nog verbeterpunten. Zo zijn complete tewerkstelling, 5G technologie, mobiliteit en energie belangrijke speerpunten in het economische beleid. Indien we naar een vergaande digitalisatie willen evolueren zullen hier stappen gezet moeten worden.

Beide ondernemers hebben het niet gemakkelijk om hun kopposities in de textielsector te handhaven. Ze zien hun omzet en bedrijfswinst dalen door de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de onzekere situatie in het Midden-Oosten. Toch slaan deze omstandigheden de ondernemers niet uit hun lood. Zij mikken op de lange termijn en zetten volop in op digitalisatie. Het budget voor de O&O afdelingen zal bijgevolg dit jaar ook weer vergroten, ondanks de tegenvallende cijfers.


“Voor een onderzoeksinstelling als Flanders Make is het goed nieuws dat bedrijven, ondanks soms tegenvallende resultaten, toch blijven investeren in onderzoek & ontwikkeling”, aldus Dirk Torfs. “Enkel door te blijven investeren kunnen we, als kleine regio, toegevoegde waarde bieden en de maakindustrie houvast geven.  Mede door impuls van grote internationale spelers als Van De Wiele en Picanol zullen machines en productieomgevingen in de komende jaren steeds slimmer en meer geconnecteerd worden wat zal leiden tot de nieuwe industriële revolutie, industrie 4.0.”