Subsidiemogelijkheden voor je bedrijf

Subsidies voor bedrijven
Er zijn momenteel een aantal bedrijfsgerichte subsidies beschikbaar waarin we een rol voor jouw bedrijf kunnen spelen.
1. KMO-groeisubsidie
VLAIO heeft de 2de oproep van 2022 gelanceerd voor de KMO-groeisubsidie. De KMO-groeisubsidie is een subsidie waarmee de Vlaamse overheid kmo’s in Vlaanderen ondersteunt bij een ambitieus groeitraject. Dat groeitraject moet aansluiten bij een belangrijk maatschappelijk thema. Daarom werkt de KMO-groeisubsidie sinds 2021 met competitieve thematische oproepen.
De tweede van drie oproepen in 2022 is nu actief en richt zich op de thema’s internationalisering, digitalisering, innovatie of duurzaam en circulair ondernemen. Wil jouw onderneming advies inkopen of personeel aanwerven voor het realiseren van een ambitieus groeitraject dat aansluit bij deze thema’s? Dien dan snel jouw aanvraag in en doe dit ten laatste op 31 augustus 2022!
De kmo-groeisubsidie in het kort
- Voor kmo’s met een vestiging in Vlaanderen
- Inwinnen van strategisch advies van een externe dienstverlener of de bruto loonkost van de aanwerving van een strategisch profiel
- Maximum € 50.000 subsidie per jaar per groeitraject
- Oproep voor de thema's digitalisering, internationalisering en circulair en duurzaam ondernemen actief van 12/07/2021 tot 31/08/2021 23u59.
In het kader van een KMO-groeisubsidie kan Flanders Make de externe dienstverlener zijn voor strategisch advies.
2. Baekelandmandaten
Via Baekeland-mandaten ondersteunt VLAIO bedrijven bij de financiering van een doctoraatstraject voor een medewerker. Het onderzoek dat hiervoor in aanmerking komt dient een economische finaliteit te hebben en biedt - in geval van succes - een meerwaarde voor het betrokken bedrijf. Het voldoet daarbij aan de gangbare criteria voor doctoraatswaardig onderzoek.
Een Baekeland-mandataris voert dus een doctoraatstudie uit in samenwerking met een bedrijf én een universitaire promotor. Het bedrijf is daarin de hoofdaanvrager van het project. Alle bedrijven met rechtspersoonlijkheid en exploitatievestiging in het Vlaamse gewest kunnen een Baekeland-mandaat aanvragen. Een bijkomende voorwaarde is wel dat bij de uitvoering van het project er kennis opgebouwd en gevaloriseerd moet worden in Vlaanderen.
De mandataris kan zowel werknemer zijn van een bedrijf, als van een universiteit of kennisinstelling. Bovendien kunnen kennisinstellingen, waaronder onderzoeksinstellingen zoals Flanders Make ook optreden als gastinstelling voor de doctorandus.
Baekelandmandaat in het kort
- Voor een consortium bestaande uit (minimum) een Vlaams bedrijf, een Vlaamse universiteit en een doctorandus
- Uitvoeren van een doctoraatsproject met meerwaarde voor het bedrijf
- Een subsidie van 50 tot 80% van de personeels- en werkingskosten van de doctorandus
- Oproef actief van 01/07/2022 09u00 tot 06/09/2022 12u00
Flanders Make kan de rol opnemen van promotor en/of host. Wil je graag meer weten over deze subsidievorm? Lees dan zeker onze blog over het Baekeland mandaat bij Siemens Industry Software NV.
3. Oproepen voor Internationale samenwerkingen in O&O&I-projecten
Eurostars 3
Eurostars is het grootste steunprogramma voor kmo’s die in een internationaal O&O project willen samenwerken om innovatieve producten, processen of diensten te ontwikkelen en naar de markt te brengen. De projectleider is steeds een innovatieve kmo, en het consortium bestaat verder ook uit partners uit één of meer van de 37 deelnemende landen. Na een centrale internationale evaluatie wordt elke partner gesteund via een steuninstrument in eigen land of regio, Vlaamse deelnemers worden gesteund volgens de modaliteiten van een VLAIO onderzoeks- of ontwikkelingsproject.
Deadline indiening: 15 september 2022 – 14u
Meer informatie via VLAIO
Ira-SME
Ira-SME projecten versterken de competitiviteit van Europese kmo’s door in te zetten op samenwerking tussen kmo’s en kennisinstellingen van verschillende regio's/landen. Vlaanderen neemt deel aan de 30ste oproep en participeert met het steuninstrument ontwikkelingsproject.
Deadline indiening: 28 september 2022 – 12u00
Meer informatie via VLAIO
Globalstars Brazilië
De GlobalStars oproep staat open vanaf 26 april tot 11 oktober 2022. Deze oproep wil Vlaamse bedrijven stimuleren om met Braziliaanse partners ontwikkelingsprojecten uit te voeren in alle technologiegebieden met bijzondere invalshoek ‘duurzaamheid’ en ‘gezondheid’. Deze gezamenlijke GlobalStars oproep is een samenwerking tussen financieringsagentschappen uit België (Vlaanderen en Wallonië), Brazilië, Finland, Portugal, Spanje, Turkije en Nederland. Het maximale steunbedrag voor het Vlaamse projectdeel bedraagt maximaal € 500.000.
Deadline indiening: 11 oktober 2022
Meer informatie via VLAIO
ITEA voor softwareprojecten
ITEA is een industriegedreven Europees ecosysteem voor collaboratieve R&D projecten die raken aan de brede thematiek van software-intensieve systemen. Onderwerpen die aan bod kunnen komen in deze projecten zijn o.a. artificiële intelligentie, cyber security, smart cities, Industrie 4.0, slimme mobiliteit, gezondheidszorg en smart engineering.
Deadline indiening: 15 november 2022
Meer informatie via VLAIO
Voor al deze internationale projecten kan Flanders Make optreden als onderzoekspartner. Wil je graag meer weten? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.
4. Voka Digihub
In de VOKA DigiHub kun je terecht met al jouw vragen over digitalisering en slaan we een brug tussen bedrijfs- en onderzoekswereld.
Voka heeft in samenwerking met EFRO het initiatief genomen om in elke Vlaamse provincie een digitale hub op te richten. Die hubs zijn de regionale Voka-kantoren waar je als ondernemer terecht kan met al je vragen over digitalisering en in het bijzonder over nieuwe datagedreven digitale technologieën. Elke regionale DigiHub heeft zijn eigen ecosysteem van kennisinstellingen. Flanders Make is als strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie uiteraard een deelnemende partij. We stellen onze expertise in elke regio ter beschikking.
AANBOD BINNEN DIGIHUB
- Individueel gesprek om te luisteren naar jouw vraagstuk
- Begeleiding bij het opstellen van een concreet actieplan
- Toegang tot expertise en methodieken van kennisinstellingen
- Gebruik van testinfrastructuur om te kunnen experimenteren met digitale toepassingen
- Aandacht voor de plaats van digitalisering binnen het bedrijfsmodel
- Op die manier helpen we KMO's vooruit met hun digitale omslag en stomen we je klaar voor de toekomst.