Industrie 4.0 rapport - Waar focussen bedrijven nu op?

Bevinding 2: Bedrijven zijn meer dan ooit klaar voor industrie 4.0

Bedrijven blijven zich inzetten om hun Industrie 4.0-plannen uit te voeren. 45% van onze bedrijven is klaar voor Industrie 4.0 (+13%) en zij geven zichzelf een gemiddelde beoordeling van 3,3 op 5. Dit is veelbelovend, aangezien zij acteren in een snel evoluerende context. Verrassend genoeg heeft de bedrijfsgrootte bijna geen invloed op de Industrie 4.0-readyness.

Flanders Make begeleidt bedrijven bij het zetten van de volgende stappen in hun innovatieproces. Daarbij houden we rekening met het niveau waarop ze opereren. Dat is voor elk bedrijf verschillend. Er zijn 'innovatieleiders' en 'snelle volgers'. Technologie die eerst door innovatieleiders wordt toegepast, wordt vaak overgenomen door snelle volgers, ook in andere sectoren. Dat geldt bijvoorbeeld voor toepassingen in de auto-industrie die worden opgepikt door de agrarische sector.

Industry 4.0-readiness compared to competition

 

In het algemeen zien we, wanneer we vragen naar de Industrie 4.0-readiness van bedrijven in vergelijking met de concurrentie, verbeterde resultaten in vergelijking met 2019. Het aantal bedrijven dat denkt dat ze het beter doen dan hun concurrenten is met 13% gestegen. Bedrijven geven zichzelf een gemiddelde score van 3,3 op 5 als het gaat om Industrie 4.0-readyness, wat beter is dan in 2019. Dit is veelbelovend met betrekking tot het concurrentievermogen van onze industrie, aangezien de wereld ook vooruitgang boekt. Verrassend genoeg heeft de bedrijfsgrootte bijna geen invloed op de Industrie 4.0-readyness. Grotere bedrijven scoren over het algemeen iets hoger, maar het verschil in de gemiddelde score ten opzichte van kleine bedrijven is slechts 0,09/5.

Strategic plan for digitalisation

Als we vragen of bedrijven een strategisch plan hebben om een digitale transformatie te realiseren, is er maar weinig progressie in vergelijking met 2019. De progressie bij bedrijven die een digitale transformatie aan het maken of plannen zijn, is bijna status quo. 61% van de respondenten heeft een plan, slechts 32% voert het uit, wat minder is dan in 2019. Er is zelfs een kleine toename van het aantal respondenten dat zegt geen behoefte te hebben aan een digitaliseringsplan (5% -> 7%).

Download het volledige rapport hier

Wil je graag meer weten? Vul het formulier hieronder in en download het Industrie 4.0 rapport.