Flanders Make toont 10 nieuwe technologieën in de strijd tegen Covid-19

FLANDERS MAKE TOONT 10 NIEUWE TECHNOLOGIEËN IN DE STRIJD TEGEN COVID-19

Leuven, 5 juni 2020. Vandaag toont Flanders Make in primeur 10 gloednieuwe technologieën voor de medische en de bedrijfswereld, concrete oplossingen voor de vele uitdagingen in deze uitzonderlijke Covid-19 periode. En dit in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke. Sinds maart heeft het onderzoekscentrum snel ingespeeld op de vele vragen van ziekenhuizen en bedrijven. Flanders Make heeft haar brede technologische kennis ingezet om op zeer korte tijd concrete oplossingen uit te werken die een antwoord bieden op de vele Covid-19 uitdagingen die ons leven nog een hele tijd zullen blijven beïnvloeden. En dit in nauwe samenwerking met de Vlaamse universiteiten, de FabLabs en leidende bedrijven in Vlaanderen.

Flanders Make spitst zich in toe op technologische innovaties in product- en productie ontwikkeling voor grote bedrijven en KMO’s in Vlaanderen en daarbuiten. De focus ligt op open, collaboratieve innovatie voor industrie 4.0 ontwikkelingen en op de digitale transformatie van de industrie.

“Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en in het kader van onze globale missie om de competitiviteit van de industrie in Vlaanderen te ondersteunen, hebben we ons de voorbije maanden maximaal ingezet om een veilige opstart van de economie mede mogelijk te maken. We zijn dan ook bijzonder trots op ons team van toponderzoekers die in record tempo een tiental knappe technologische oplossingen ontwikkeld hebben ter ondersteuning van ziekenhuizen, bedrijven en andere organisaties. Deze zeer snelle ontwikkeling van industrieel inzetbare toepassingen is een fantastische competentie die we in post covid tijden willen vasthouden en zelfs verder ontwikkelen”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van Flanders Make.

“Tijdens de Covid crisis zagen we dat veel kennis en technologieën die Flanders Make al geruime tijd toepast in voertuigen en machines ook in de medische sector nuttig zijn. Door ze creatief in te zetten en ook samen te werken met medische specialisten hebben we zeer snel productontwikkelingen kunnen realiseren. Een mooi voorbeeld hiervan is de stethoscoop die op het lichaam van de patiënt blijft en waarmee dokters vanop afstand naar de longen kunnen luisteren. Testen lopen in de intensievezorgomgeving in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een installatie voor 20 patiënten. Hiermee tonen we ook onze meerwaarde aan voor de toestellen in de medische sector, en daar willen we ook in de toekomst met veel enthousiasme aan voortbouwen”, voegt CEO Dirk Torfs toe.

Het social distancing alarm van Flanders Make is bijvoorbeeld ook gebaseerd op technologie die het onderzoekscentrum in zijn ontwikkelingen voor AGVs (autonome vorkheftrucks) en zelfrijdende voertuigen gebruikt. Het werd al uitgebreid getest door een groep van 80 operatoren bij weefmachine producent Picanol in Ieper, en sinds kort ook bij 250 bedrijven in meerdere sectoren van de industrie, i.s.m. het Vlaams Instituut voor Logistiek. De eerste 1000 toestellen zijn in eigen beheer gemaakt, en de volgende stap is de verdere commercialisering ervan.

Vlaams minister Wouter Beke: “De impact van het coronavirus zal op heel wat domeinen blijvend zijn en de manier waarop we kijken naar zorg en gezondheid permanent veranderen. Elke crisis leidt tot innovatie. We moeten als Vlaanderen daarin het voortouw nemen. Met sterke onderzoeksinstellingen en een gepassioneerde zorg- en gezondheidssector hebben we daarvoor twee enorme troeven. Hier bij Flanders Make zien we tot welke mooie resultaten dat leidt.”

Vlaams Minister Wouter Beke op bezoek bij Flanders Make

More about