Flanders Make helpt horeca en vele andere sectoren heropstarten met OptiSeats programma

Ook wanneer morgen de terrassen weer open gaan en stap voor stap andere versoepelingen volgen, zullen social distancing en samenkomsten in beperkte kring ons leven nog een hele tijd blijven beheersen. Om de heropstart van de horeca, evenementen- en andere sectoren te vereenvoudigen, ontwikkelde onderzoekscentrum Flanders Make “OptiSeats”. Dit is een gloednieuw gratis online programma, dat berekent hoe je zitruimte optimaal kan benutten. 

OptiSeats berekent automatisch veilige zitafstand

Het is vaak moeilijk om zelf in te schatten hoe je een zaal het best correct opstelt voor een bepaald aantal gasten, rekening houdend met de anderhalvemetermaatregel. Daarom ontwikkelde Flanders Make een eenvoudige website die voor je berekent hoe je je stoelen en eventuele tafels best schikt om eender welke binnen- of buitenruimte optimaal te benutten. Je hoeft enkel in te vullen hoeveel gasten je wenst te ontvangen, hoeveel mensen eventueel per “bubbel” samen kunnen zitten en hoe je ruimte en meubilair er uit ziet.

“We baseerden ons voor deze nieuwe ontwikkeling op technologie die we al met succes gebruiken in industriële toepassingen”, zegt projectleider Emma Claeys van Flanders Make. “Het doet ons dan ook veel plezier dat we hiermee de heropstart van de horeca en evenementen kunnen ondersteunen. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook scholen, ziekenhuizen en bedrijven gebruik maken van onze website om te berekenen hoe ze hun refters, wachtzalen of vergaderruimtes best inrichten.” 

Heropstart horeca

Bert Vandeurzen, eigenaar van gastronomisch restaurant De Victorie in Linden, was een van de eersten om het programma uit testen. “De tool is een hele hulp om ons restaurant in te richten volgens de geldende maatregelen”, zegt Vandeurzen. “Het systeem is erg flexibel. Er kan eenvoudig ingespeeld worden op eventuele wijzigingen in de regelgeving en je kan snel aanpassingen maken waardoor je verschillende ruimtes makkelijk en optimaal kan indelen.”

Digitale houvast voor scholen

Ook het Katholiek Onderwijs Vlaanderen is aan de slag gegaan met het programma om hun vergaderruimtes optimaal in te richten en klaar te zijn om hun vergaderingen weer fysiek te laten doorgaan. “De tool biedt een digitale houvast aan scholen om de geldende coronamaatregelen te volgen en om ruimtes veilig en functioneel te organiseren”, zegt Filip Vlaminck, Stafmedewerker Infrastructuur Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Flanders Make biedt dit eenvoudige programma gratis aan om alle sectoren te ondersteunen in deze moeilijke periode en zette bij de ontwikkeling vooral in op functionaliteit. We voorzien korte online sessies om geïnteresseerden kennis te laten maken met OptiSeats, waarna ze meteen vlot zelf aan de slag kunnen. Meer informatie over deze interactieve sessies vind je op onze website.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Innovatie is essentieel om ons te helpen terug te keren naar het gewone leven. Dat hebben de apparaatjes om afstand te helpen bewaren op de werkvloer ondertussen ook al bewezen. ‘OptiSeats’ is nu opnieuw een voorbeeld van een knap staaltje innovatie van Flanders Make en een heel concrete tool om bijvoorbeeld de horeca en de evenementensector maar ook de scholen te helpen bij hun volledige heropstart. Ook de komende maanden zullen we volop blijven inzetten op innovatie om de draad van ons leven opnieuw veilig op te pikken.” 

Meer over