Europese regio's klaar om de groene en digitale omschakeling te leiden

Europese regio's klaar om de groene en digitale omschakeling te leiden

Op 22 juni bracht het Interreg Europe-project SMARTY een panel van deskundigen uit verschillende Europese regio's samen om hun ervaring te delen bij het helpen van kmo's om de digitale en groene transformatie te omarmen. Aan de 3e SMARTY Interregional Policy Brokerage - een workshop die om de twee jaar wordt georganiseerd om goede praktijken te presenteren en te analyseren die kmo's helpen om Industrie 4.0-oplossingen toe te passen - namen meer dan 40 deelnemers deel, waaronder SMARTY-partners, beheersautoriteiten en belanghebbenden uit het hele continent. Het virtuele evenement bood waardevolle inzichten in regionale strategieën en casestudy's ter ondersteuning van de groene overgang van industrieën en bedrijfsecosystemen. De workshop, georganiseerd door het Sloveense Tool and Die Development Centre (TECOS) en de i2CAT Foundation (Spanje), bestond uit twee plenaire sessies en een rondetafel, zodat de deelnemers kennis konden nemen van de goede praktijken die door de SMARTY-partners waren geïdentificeerd op basis van hun relevantie en overdraagbaarheid op andere regio's.

Besnik Mehmeti - projectcoördinator voor SMARTY, gemeente Prato - opende het evenement met een overzicht van het project, gevolgd door de presentaties van de uitgenodigde deskundigen over regionaal beleid en strategieën ter ondersteuning van de groene en digitale transitie. Daniel Barrett - West Yorkshire Combined Authority (UK) - presenteerde het nieuwe Actieplan voor Klimaatnood in West Yorkshire en introduceerde de verschillende paden naar koolstofvrije emissies tegen 2038. Lapland’s Green Deal, een stappenplan voor een duurzamere en slimmere koolstofarme economie die in 2035 koolstofneutraliteit en een fossielvrij ecosysteem bereikt, werd gepresenteerd door Satu Luiro van de Regionale Raad van Lapland (Finland).

Daarna was het de beurt aan Marko Hren van het Sloveense regeringsbureau voor ontwikkeling en cohesiebeleid (GODCP) om de Europese en Sloveense perspectieven op digitale en groene transities en de belangrijkste gebieden van Slovenië's S3 (Smart Specialization Strategy) toe te lichten, gevolgd door Andrzej Perkowski-het bureau van de maarschalk van het Mazowieckie Voivodeship in Warschau (Polen) - die de Strategie voor de Ontwikkeling van de Informatiemaatschappij van het Mazowieckie Voivodeship 2020-2030 presenteerde. Ter afsluiting van de eerste sessie schetste Leonardo Borsacchi- ARCO (Italië)-de belangrijkste punten van het strategische plan Next Generation Prato met betrekking tot de groene overgang en digitalisering van hun regio.

De presentaties werden gevolgd door een rondetafeldiscussie over de manier waarop regionale overheden de groene en digitale EU-programma's vertalen in hun regionale beleid en strategieën, voorgezeten door Sergio Martínez van de regionale regering van Catalonië (Generalitat). Het debat ging ook over de belangrijkste uitdagingen waarmee het MKB wordt geconfronteerd bij de invoering van nieuwe technologieën en groenere praktijken, en over de stimuleringsmaatregelen die de regio's nemen om deze obstakels uit de weg te ruimen.

De tweede sessie was gericht op casestudies, waarbij verschillende regionale ervaringen met de uitvoering van dergelijke initiatieven en de daarbij ondervonden kansen en uitdagingen werden gepresenteerd. Peter Medica deelde de ervaring van het Technologiepark Ljubljana (Slovenië) met de toepassing van de S3-aanpak in de projecten OIS-AIR en BLUEAIR. Alba Garcia Miranda - Stichting Leitat (Spanje) - gaf een overzicht van het 3D Printing ecosystem in Catalonië en belichtte hoe lokale initiatieven het MKB ondersteunen bij het invoeren van deze technologie voor een duurzamere productie. Natalia Olynec, hoofd Duurzaamheid van het International Institute for Management Development (Zwitserland), legde uit hoe hun Leading Sustainable Business Transformation Programme executives helpt om duurzame strategieën in te voeren en organisatorische verandering te stimuleren. Tot slot schetste Daniele Spinelli-Next Technology Tecnotessile (Italië)- hoe de industrieën van het merk Made in Italy groene praktijken zoals Eco-design en Life Cycle Assessments toepassen op hun productieprocessen om hun concurrentievermogen te vergroten.

De succesvolle 3e SMARTY Interregional Policy Brokerage werd afgesloten met een vraag- en antwoordsessie met de deelnemers en een afsluitende samenvatting door SMARTY partners Kristiina Jokelainen (SmartNorth), Simona Knezevic Vernon (TECOS) en Ger van den Kerkhof (Flanders Make). Met het oog op de toekomst is het SMARTY Interreg consortium al begonnen met de voorbereidingen voor het komende Interregionaal Thematisch Seminar, dat dit najaar zal worden gehouden.

Over SMARTY

SMARTY is een project van Interreg Europe dat een gemeenschappelijke basis wil leggen voor beleidsleren onder de leden om de belangrijkste uitdagingen aan te pakken die de verspreiding van Industrie 4.0-oplossingen en hun ontsluitend potentieel in het Europese kmo-ecosysteem in de weg staan. Het consortium bestaat uit veertien partners uit zeven Europese regio's: Toscane (Italië), Vlaanderen (België), Lapland (Finland), Mazovië (Polen), Slovenië, Castilla y León (Spanje), Catalonië (Spanje), en Leeds City Region (VK).

Het project voert interregionale leeractiviteiten uit - interregionale thematische seminars en interregionale workshops voor beleidsbemiddeling - voor het identificeren, analyseren en delen van oplossingen die al in een van de deelnemende regio's zijn getest en die kunnen helpen bij de innovatieprocessen van de regionale industriële systemen van andere partners. Het leerpotentieel dat in deze interregionale uitwisselingen besloten ligt, zal resulteren in de overname van nieuwe goede praktijken en projecten door de partners, waardoor het mogelijk wordt innovatie binnen regionale toeleveringsketens tot stand te brengen.

SMARTY wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) onder de paraplu van het programma Interreg Europe van de Europese Unie met ongeveer 1,99 miljoen euro EFRO (2,42 miljoen euro totaal budget). Het programma loopt over een periode van vier jaar en is op 1 augustus 2019 van start gegaan.

Met de steun van

Meer informatie?

Gelieve Iván Rodríguez - SMARTY Communications Manager - te contacteren voor meer informatie.