#Covidnews: Fablab KULeuven produceert 3000 gelaatsmaskers voor de zorgsector

Het FabLab van de KULeuven is begonnen met het 3D printen van gelaatsmaskers voor de zorgsector. Deze maskers, die bestaan uit een 3D-geprinte hoofdband en een scherm van plexiglas moeten onze artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, zorgkundigen, etc. beschermen tegen een mogelijke Covid-19 besmetting. Met de steun van Flanders Make, vanuit de structurele STEM samenwerking,  plant het FabLab een 3000-tal maskers te produceren. Daarvan zijn er al zo’n 2300 gemaakt en geleverd aan huisartsen, woonzorgcentra, wachtposten, ambulancediensten, thuisverpleegkundigen en instellingen voor mensen met een handicap in Vlaams-Brabant. De 700 overige maskers worden op dit moment geproduceerd en zullen in de komende weken geleverd worden.

Marc Lambaerts, oprichter en verantwoordelijke van het Fablab Leuven:

Het masker bestaat uit 2 grote onderdelen. Een aanpasbare hoofdband inclusief bevestiging en een plexischerm. De hoofdband wordt 3D-geprint op één van onze dertien 3D printers, die 2 stuks in 1 keer kunnen printen. Eén volledige print duurt net geen zes uur. Per dag kunnen we dus 4 cycli printen, wat neerkomt op een totale productie van 104 hoofdbanden per dag. Aan de hoofdband bevestigen we een plexischerm wat voor de uiteindelijke bescherming zal zorgen.

Dirk Torfs, CEO Flanders Make:

Dit initiatief kadert in onze Covid 19 activiteiten, waarbij we vanuit de creativiteit van onze onderzoekers een bijdrage leveren om zorgpersoneel te beschermen tegen een besmetting in het uitvoeren van hun taken. We zijn bijzonder trots dat het Fablab Leuven ook dezelfde ingesteldheid heeft. Partners vullen mekaar aan en hierdoor creëren we impact.

Contacteer ons

Heb je vragen met betrekking tot dit project? Laat het ons weten.

Meer over