#Covidnews: Effectieve screening van verhoogde lichaamstemperatuur aan de toegang van je bedrijf

Effectieve screening aan de ingang van je bedrijf

Naast droge hoest en vermoeidheid is verhoogde lichaamstemperatuur één van de symptomen van het Covid-19 virus. Om hun werknemers te beschermen is het voor bedrijven belangrijk om personen met indicatie van verhoogde lichaamstemperatuur uit hun faciliteiten te weerhouden. Een systeem op basis van een thermische infraroodcamera  kan hierbij een oplossing bieden. Deze systemen zijn al commercieel beschikbaar en verspreid in o.a. labo’s, maar zijn niet zomaar inzetbaar zonder de juiste werkwijze en opstelling van de screeningzone.  Daarnaast is er nood aan slimme algoritmes en correcte statistiek die de effectiviteit van de screening verhogen, alsook bruikbaar en robuust maken in een publieke en industriële context.  Hiervoor werkt Flanders  Make samen met de thermografische experten van het Op3Mech labo van Universiteit Antwerpen.

Social distancing

Het grote voordeel van deze technologie is dat je iedereen snel kan controleren met respect voor social distancing. Om deze controle ook in bedrijven in te zetten onderzoekt Flanders Make wat nodig is om een infrarood meetsysteem op een werkbare, robuuste manier te integreren en dit aan een haalbare prijs. Hierbij zorgt een thermische infraroodcamera voor een eerste controle. Mits de juiste opstelling en  werkwijze kan je een goede filtering bereiken en voldoende efficiënt die personen met een indicatie van verhoogde lichaamstemperatuur identificeren. Deze dienen vervolgens te worden gecontroleerd op een klassieke methode met bijvoorbeeld een contactthermometer en doorverwezen naar de medische hulpverlening. Zo blijven de werknemers zo goed mogelijk beschermd en kan het bedrijf zich concentreren op de kerntaak.

De prijs van het gehele systeem beperken we door te kijken naar IR camera’s met een bolometersensor.  De nodige effectiviteit proberen we te behalen door deze te combineren met slimme algoritmes, een juiste werkwijze en opstelling en optioneel een “blackbody” referentie-oppervlak. Op deze manier houden we de kostprijs van het systeem aanvaardbaar en bereiken we toch een robuuste en bruikbare oplossing.

Contacteer ons

Bedrijven die hierin interesse hebben kunnen contact met ons opnemen. We verwachten de finale testen begin mei af te ronden.

Meer over