#Covidnews: Eerste beademingstoestellen VUB FabLab klaar om te testen

Breathney klaar voor tests

Als het aantal Covid-19 patiënten in België en elders blijft stijgen, dreigt een mogelijk tekort aan beademingstoestellen.  Een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel heeft daarom in de voorbije weken in een recordtijd een eerste prototype van een eenvoudig beademingstoestel - Breathney - ontwikkeld. Flanders Make steunde hierbij het Fablab en zette een team van 15 ingenieurs en technici in voor de ontwikkeling en het opzetten van tests voor dit prototype. 

Vlaams minister van Innovatie - Hilde Crevits:

Onze Vlaamse onderzoekers en wetenschappers zijn wereldtop en dat wordt tijdens deze coronacrisis nog maar eens bewezen. De Vlaamse onderzoekswereld is hard aan het werk om onze gezondheidsdiensten maximaal te kunnen ondersteunen in deze tijden. Dit project toont aan dat er aan onze universiteiten, bij Flanders Make en onze maakindustrie heel veel expertise en potentieel aanwezig is.

Afgelopen vrijdag zijn bij Audi Brussels de eerste vijftig voorserietoestellen geproduceerd. Momenteel legt het team van onderzoekers de laatste hand aan de toestellen en worden de eerste tests opgestart. Het gaat hierbij om functionele tests, veiligheidstest, etc. Zo kunnen we de laatste kinderziektes oplossen en in een recordtijd een betrouwbaar toestel afleveren. VUB-FabLab deelt de opgedane kennis via open source met geïnteresseerden in andere landen waar het gebrek aan beademingsapparaten groot is en de productiemogelijkheden beperkt zijn.

VUB Prof - Marc Runacres:

Wat functionaliteit betreft doet het toestel wat professionele toestellen doen. Maar het is natuurlijk niet getest zoals een professioneel toestel omdat we de tijd niet hebben voor een volledige certificering. We streven naar maximale naleving van de vereisten, die in het buitenland gepubliceerd zijn (ihb MHRA uit UK).

Meer over