Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Motion products

Motion products

De Europese Unie legt zichzelf en haar lidstaten ambitieuze doelstellingen op wat betreft de vermindering van het energieverbruik, de introductie van hernieuwbare energiebronnen en de uitstoot van broeikasgassen. In Vlaanderen zijn transport en industrie niet alleen belangrijke sectoren voor onze economische welvaart, maar ook dé grote energieverslinders. Ze zijn samen goed voor zo’n 2/3 van het totale verbruik.

Ons onderzoek zet voluit in op de ondersteuning van Vlaamse bedrijven die actief zijn in de machinebouw en de voertuigindustrie. We helpen hen niet alleen om kostenefficiënt energie te besparen, maar ook om in te spelen op globale industrietrends. Zo kunnen ze succesvol nieuwe producten en diensten in de markt te zetten. 

WAAROM DIT ONDERZOEK?

Industrie 4.0, Internet-of-Things, Machines-as-a-Service… maakbedrijven worden geconfronteerd met een heel aantal verschuivingen in de manier waarop hun producten werken en hoe ze deze in de markt zetten. Rolls Royce bouwde jaren geleden al een nieuw verdienmodel uit waarbij niet de verkoop van vliegtuigmotoren centraal staat, maar wel de vlieguren – de dienst dus. Ondertussen is het aanbieden van machines, voertuigen of zelfs productie ‘as a service’ niet meer weg te denken uit de Vlaamse industrie. Door de veelheid aan technologische componenten en systemen is het echter moeilijk voor bedrijven om de juiste architectuur op te zetten.  Wij helpen bedrijven om de juiste keuze in systeemarchitectuur te maken. De gepaste technologie wordt geselecteerd, of indien nodig ontworpen.

De eindproducten moeten steeds milieuvriendelijker zijn, staan constant met elkaar in contact en worden verondersteld om altijd te werken (zero defect). Een belangrijk deel van ons onderzoek focust op de creatie van elektrische en hybride aandrijfsystemen. Deze boeken dubbel winst: enerzijds verbruiken ze minder energie en anderzijds hergebruiken ze energie die anders verloren zou gaan. Zo dragen we bij tot groenere en energie-efficiëntere voertuigen en fabrieken.

Zelfrijdende auto’s zullen binnen enkele jaren niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld. Heel wat Vlaamse bedrijven zijn actief in gespecialiseerde zelfrijdende nichemarkten zoals openbaar vervoer, privaat transport, event transport, voertuigen voor hulpdiensten, schoonmaakvoertuigen, afvaltrucks, heftrucks, grasmaaiers, landbouwvoertuigen, etc. De uitdaging bestaat erin om deze zo te ontwikkelen dat ze niet alleen veilig zijn maar ook dat ze autonoom beslissingen nemen.

Tenslotte bieden we de nodige test- en validatie-infrastructuur om de voertuigen en machines van de toekomst te ontwikkelen.

CONCRETE ONDERZOEKSDOELSTELLINGEN

Ons onderzoek volgt globale industrietrends zoals IoT, XaaS (zoals Machine_aaS, Vehicle_aaS en Production_aaS), Sustainability, Zero defects, Industry 4.0., Lot size 1, etc. en spitst zich specifiek toe op:  

  • Autonomous Motion Products
  • Energy and cost-efficient Drivetrains and Electrification
  • Remote connected operation
  • Zero defect (safe) Hyper-reliable systems
  • Modular interacting systems (incl. swarm)
  • Fast motion systems with high accuracy

VOOR WIE?

Voor alle bedrijven die actief hun systeemarchitectuur en validatie-bekwaamheden willen optimaliseren. 

BETROKKEN CORE LABO's

LOPENDE PROJECTEN

 Naam   Project titel   Start datum   Eind datum 
 EMTECHNO_SBO   Emerging technologies in multiport systems for energy-efficient drivetrains   15/10/2015   14/10/2019 
 MDAVD_INFRA  Multi-drivetrain automated vehicle demonstrator  15/10/2016  15/12/2019
 OFF-HIGHWAY_infra  Open off-highway equipment   01/01/2017   31/05/2020
 AUTODRIVE_EU   Automated driving enabled by systems on chip   01/05/2017   30/04/2020 
 FATAM_ICON  Fatigue of additive manufactured components   01/05/2017   30/04/2020 
 Smart Highway  Smart Highway 2017   01/02/2018   31/12/2019 
 Mobot_INFRA*  Modular validation lab for mobile robot manipulation  01/04/2018   30/09/2019 
 Torque-Ripple_Reduction_ICON  Electromagnetic torque ripple reduction for drivetrains  01/03/2019  28/02/2021
 Smart Farming  Proeftuin Smart Farming 4.0  01/04/2019  31/03/2022
 ModulAr_SBO  Design and validation of modular drivetrain Architectures  01/09/2019  31/08/2023

*Infrastructuurprojecten die toelaten om de onderzoeksresultaten te valideren en te valoriseren. 

DEELNEMENDE BEDRIJVEN

CONTACT

Marc Engels - Cluster Manager (ad interim)

marc.engels@flandersmake.be