Virtual Industry Fair 4.0

Online event
Virtual Industry Fair

Flanders Make op Virtual Industry Fair 4.0

De Virtual Industry Fair 4.0 bestaat uit vier bouwstenen: 

  1. Op de mainstage presenteren keynotesprekers inspirerende visies. Toezeggingen zijn er al van onder meer:
    • Dirk Torfs (CEO Flanders Make);
    • Jonathan Berte (CEO en founder Robovision);
    • Geert Jacobs (Expert Innovation Factory of the Future bij Agoria);
    • Bram Vandenborght, professor robotics aan de VUB. 
  2. Webinars waarin exposanten de businesscases voor hun product of dienst presenteren. Tijdens de webinars zijn de bezoekers live via de camera of chat aanwezig.
  3. Elke exposant heeft ook een virtuele stand. Daar kunnen producten worden getoond, demo’s worden gegeven en bezoekers kunnen live via een videoverbinding met de exposanten in gesprek gaan.
  4. Het vierde element is de Netwerk Lounge. Bezoekers kunnen hier netwerken met andere bezoekers die ze toevallig ontmoeten, net als op andere beurzen. Iedereen die inlogt, kan zich drie tot vijf minuten voorstellen aan de ander. Dan besluiten ze contactgegevens uit te wisselen of niet en gaan door naar een volgende bezoeker.

Flanders Make ondersteunt dit initiatief. Zo is onze CEO, Dirk Torfs, één van de keynotesprekers. Daarnaast zal ook het Cotemaco-project, waarin Flanders Make een prominente rol heeft, een virtuele stand bemannen.

Meer over Cotemaco

De maakindustrie in Noordwest-Europa worstelt met de concurrentie van massaproductie in lageloonlanden. Daarnaast kampen KMO's ook met problemen op de arbeidsmarkt. Zo wordt het vinden van goede werknemers steeds moeilijker aangezien het werk vaak als repetitief en fysiek belastend beschouwd wordt, waarbij het volledige potentieel van de werknemer vaak onbenut blijft. Om de concurrentiepositie te verbeteren zal onze productie flexibeler moeten. Dit kan bereikt worden door gebruik te maken van collaboratieve robotica (cobots).

Collaboratieve robotica (cobots) heeft potentieel een grotere impact op de maakindustrie dan 3D printen of Internet der Dingen (McKinsey, 2013), en focust op optimale samenwerking tussen mens en machine, in tegenstelling tot eerdere generaties van productieautomatisering. Deze technologie maakt een veel efficiëntere benutting van het potentieel van werknemers mogelijk (+85%, MIT); het maakt werk gezonder/veiliger en leidt tot hogere motivatie van werknemers.

COTEMACO realiseert en bundelt 4 field labs in NL, UK, BE en DE die elk specifieke proces-stappen in de voertuigonderdelen en voedingsmiddelen sectoren demonstreren wat leidt tot meer bewustzijn en meer tastbare kennis bij maak-KMOs in NWE. Door in deze field labs te testen en maak-KMOs te laten ervaren hoe collaboratieve robotica kan werken in voor hen herkenbare setting wordt de barrière voor innovatie-adoptie verlaagd. In de field labs interacteert het management van MKB met partners uit de regionale maak-economie: scholen, vakbonden en techniek-instellingen.

COTEMACO zal 60 automotive en food KMO'ers bij de field labs betrekken middels een voucher-programma; 50 van hen zullen uiteindelijk overgaan tot adoptie van collaboratieve robotica met een internationale component. Het project behoudt >€500M NWE maak-industrie omzet en >1250 banen en genereert >€50M nieuwe omzet en >125 banen. Replicatie van deze effecten naar andere sectoren en regio's zal de levensvatbaarheid van de field labs verzekeren door publieke en private financiering.

Waar registeren?

Deelname aan de Virtual Industry Fair is gratis, maar registreren is wel noodzakelijk.

Online event