Flanders Make event

Een passende MES oplossing kiezen voor de digitalisatie van uw productievloer

Leuven
Een passende MES oplossing kiezen voor de digitalisatie van uw productievloer
€ 350.00/p.p

Evenement adres

Gaston Geenslaan 8
3001 Leuven
België

Doelstelling

Je hebt een duidelijke nood om de productievloer verder te digitaliseren, maar geen idee hoe je de best passende productie ondersteunende software (of typisch gekend als MES) voor je bedrijf kan selecteren?  Via deze masterclass wil de MES4SME proeftuin (kmo-)productiebedrijven op weg helpen om hierin zelf een eerste stap te zetten. Het is immers belangrijk om eerst goed in kaart te brengen wat je exacte noden zijn vooraleer oplossingen te vergelijken en een selectie te maken.

Deze masterclass zal onderstaande vragen beantwoorden:

  • Wat voegt MES exact toe qua functionaliteiten bovenop een typische ERP oplossing?
  • Welke oplossingen bestaan er allemaal op vandaag en wat zijn de voor- en nadelen?
  • Is dat één geïntegreerde oplossing of kan ik ook best-of-breed modules van verschillende leveranciers combineren?
  • Hoe breng ik de specifieke noden van mijn productieomgeving best in kaart?
  • Hoe kan ik het selectieproces gestructureerd aanpakken en verschillende oplossingen op een uniforme manier vergelijken?
  • Hoeveel kost een MES oplossing? Kan een Return on Investment (ROI) inschatting gemaakt worden voor mijn specifieke situatie?

Doelgroep

We richten ons tot alle (kmo-)productiebedrijven uit allerhande sectoren die de aankoop van productie ondersteunende software overwegen maar onvoldoende zicht hebben op de mogelijkheden ervan en op een goede werkwijze om een passende oplossing te selecteren.

Functieprofielen: C-levels, bestuurders, productiemanagers, operations managers en IT managers.

Programma

Time Topic
9h30 Ontvangst en MES4SME introductie (Prof. Johannes Cottyn – Flanders Make@UGent)
9h45 Het MES landschap in kaart gebracht: Welke keuzes kan je eigenlijk allemaal maken? (Prof. Johannes Cottyn – Flanders Make@UGent)
Productie ondersteunende software (typisch MES of MOMS genoemd) kan op veel manieren gerealiseerd worden: Eén groter platform of meerdere geïntegreerde kleinere modules, standaard of op maat, ERP extensie of een toegewijd pakket en natuurlijk via de keuze uit heel veel commerciële oplossingen met elk hun sterktes (zowel qua functionaliteit als qua sector).  Ziet u het bos door de bomen niet? Deze presentatie geeft een helikopter beeld van alle mogelijkheden en verklaart de belangrijkstee termen en begrippen zodat u voldoende gewapend bent voor uw selectieproces.
10h45 Wat kan moet een MES ons brengen? (Arne Bracke – Logflow)
Hoe bepaal je de scope van een MES-project? Het lijkt of we steeds eerst moeten begrijpen wat een MES kan bieden alvorens we onze eigen scope kunnen uittekenen… Is dat niet de wereld op zijn kop? Hoe kunnen we vertrekken vanuit onze noden? Waarom hebben we beslist dat we een MES nodig hebben?
11h30 De aanpak van een succesvol MES traject – een use case (Thomas Vanslembrouck (Project Manager Digital) en Niels Colson (Managing Director) – DD Engineering)
Thomas en Niels leiden jullie door hun ervaringen met het implementeren van MES projecten. Dit aan de hand van een begrijpelijke use case. Ze nemen zowel organisatorische als inhoudelijke topics mee, en zorgen ervoor dat de valkuilen en risico’s in kaart worden gebracht. Dit voor de verschillende fases van het project.
12h15 Broodjeslunch
13h00 Standaard methode voor MES selectie (Gerard Ipskamp – MOMi)
In deze op MESA white papers (mesa.org) gebaseerde selectie methode wordt in zo kort mogelijke tijd naar een short list van 3 mogelijke oplossing gegaan. Met deze 3 oplossingen wordt een uitgebreidere evaluatie gedaan. In dit verhaal zal het keuze proces toegelicht worden zoals wij dat al meer dan 15 jaar doen. Hierbij zullen accenten gelegd worden op de financiële onderbouwing en verander management. Deze zijn niet alleen onderdeel van de selectie, maar van een ‘verbeter cirkel’.
13h45 Onze praktische ervaringen met de selectieprocedure (Prof. Jürgen Van Erps – Flanders Make@VUB)
Sinds 2013 runnen we binnen de onderzoeksgroep B-Phot een pilootlijn voor freeform optics.  Onze digitalisatie uitdagingen zijn gelijkaardig aan deze van (KMO) productieomgevingen.  Binnen de MES4SME proeftuin fungeren we als een demonstratie omgeving om het MES selectie- en implementatieproces van A tot Z te illustreren. We geven vandaag een overzicht van de werkwijze en onze ervaringen met het MES selectieproces. 
14h15 Pauze
14h30 Ga zelf aan de slag met tools en templates voor MES selectie (Het MES4SME team)
Binnen de MES4SME proeftuin werd een methodiek opgesteld om KMO’s te ondersteunen bij het zetten van de eerste stappen richting MES selectie. De laagdrempelige tools en templates worden eerst toegelicht en daarna kan u hands-on aan de slag ermee om uw bedrijfssituatie in kaart te brengen. Er wordt hiervoor de nodige begeleiding voorzien.
16h15 Wrap-up (Prof. Johannes Cottyn – Flanders Make@UGent)
16h30 Netwerkreceptie

Registreer hier

Registreren kan via de ISyE website.

€ 350.00/p.p

Leuven