Social distancing monitoring via 2D camera's

Social distancing zal ook nog lange tijd na het uitbreken van de Covid-19 pandemie de norm blijven. Zowel op de werkvloer als in ons privéleven zullen we deze regels moeten respecteren om een nieuwe massale uitbraak van het virus te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat bedrijven operationeel kunnen blijven, werken we aan verschillende handige en laagdrempelige oplossingen rond social distancing. 1 van deze oplossingen is een social distancing monitoringsysteem dat gebruikt maakt van camera's. Met dit systeem monitoren we de afstand tussen personen en genereren we een signaal indien de onderlinge afstand (1,5 m) niet gerespecteerd wordt. 

Het systeem is snel en gemakkelijk te installeren in verschillende ruimtes dankzij de compacte en draagbare configuratie. Zo kunnen we verschillende hotspots zoals je productievloer, cafetaria, rookruimte of bedrijfsrestaurant gemakkelijk monitoren. Bovendien respecteren we de privacy van je werknemers. Het systeem gebruikt namelijk geen persoons-specifieke kenmerken (en slaat deze dus ook niet op). 

Social distancing monitoring via 2D camera's

Rol van Flanders Make

Deze Flanders Make ontwikkeling bestaat uit een draagbare computer, een switch en minstens twee 2D camera’s die ieder vanuit een verschillend standpunt beelden opnemen. Hoeveel camera's er in jouw situatie nodig zijn hangt af van de grootte van de ruimte die gemonitord moet worden. Door gebruikt te maken van meerdere camera's kunnen we in 3D de exacte positie van iedere persoon in beeld bepalen. Wanneer personen vervolgens in het gezichtsveld van de camera bewegen zal de software deze detecteren én de relatieve afstand van iedere persoon ten opzichte van de andere personen in beeld bepalen. Is deze afstand kleiner dan anderhalve meter? Dan tonen we een waarschuwing op het scherm en klinkt er een geluidssignaal. Je kan de ruimte ook opdelen in verschillende gebieden en gerichte waarschuwingssignalen geven zodat het in een groep duidelijk is wie er te dicht bij elkaar staat.

Door alle waarschuwingen te bestuderen kan je bepaalde probleemgebieden in je bedrijf in kaart brengen en je processen aanpassen. Bovendien zullen je werknemers zich beter bewust worden van de té kleine afstand en help je zo niet alleen mee aan de bescherming van je werknemers, maar ook aan de verdere verspreiding van het Covid-19 virus.

We werken ook aan een uitbreiding van het systeem waarbij het probleem van social distancing in een ruimte gemarkeerd wordt door licht in plaats van geluid. Dit zal beter duidelijk maken waar het probleem zich situeert.

Lichtalarm social distancing

 

Succesvolle toepassing bij een van de wereldspelers in de cosmetica sector

We demonstreerden het systeem in een Vlaamse vestiging van één van de belangrijkste wereldspelers op gebied van kwaliteitshuidverzorging, make-up, parfums en haarverzorgingsproducten (we mogen helaas de naam niet meedelen). Met ca. 900 medewerkers groeide deze vestiging uit tot de grootste Europese vestiging binnen de groep. Ons social distancing monitoringsysteem is er nu continu opgesteld in het bedrijfsrestaurant, een hotspot waar het voor de medewerkers niet altijd eenvoudig is om anderhalve meter afstand te bewaren. 

Tweeledige functie

Zowel de werkgever als de werknemers geven aan dat de functie van het systeem tweeledig is. In eerste instantie verhoogt het de veiligheid van de werknemers en gaat het de verdere verspreiding van het virus tegen. In tweede instantie zorgt het ook nog eens voor een extra bewustwording van de te respecteren social distance. 

Deze toepassing is een uitstekend voorbeeld van hoe onderzoeksinstellingen zoals Flanders Make en de industrie in Vlaanderen zeer snel kunnen samenwerken om de veiligheid en het comfortgevoel van werknemers te verbeteren. 

Interesse?

Indien je dit systeem wil testen of je wil je bestaande camera-infrastructuur aanpassen voor deze toepassing kunnen we je hierbij ondersteunen.