Sneller testen: nieuwe toepassing optimaliseert softwarestrategie van bedrijven

Sneller testen: nieuwe toepassing optimaliseert softwarestrategie van bedrijven

Het belang van de goede werking van software is van levensbelang, zo is het bijvoorbeeld onontbeerlijk voor het veilige functioneren van vliegtuigen. Onderzoekers van FlandersMake@UAntwerp hielpen de Zweedse vliegtuigfabrikant Saab Aeronautics daarom om op een efficiëntere manier te testen of hun software aan alle kwaliteitseisen voldeed. Collega en professor Serge Demeyer legde op Heurisko 2022 uit welke nieuwe toepassing we daarvoor hebben ontwikkeld.

Software is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, tegenwoordig heeft zelfs onze tandenborstel regelmatig een software-update nodig. En het ziet er sterk naar uit dat die trend zich enkel zal doorzetten. Om het met de woorden van de Amerikaanse ondernemer Marc Andreessen te zeggen: ‘Software is eating the world’. “Als bedrijf moet je dus een heldere softwarestrategie hebben, of je zal opgegeten worden door je concurrenten,” stelt professor Demeyer.

Een grootschalige actie om de softwarestrategieën van Europese bedrijven bij te spijkeren, is het TESTOMAT project. Dat Europese project maakt deel uit van het clusterprogramma ITEA, op zijn beurt een initiatief van de Europese organisatie EUREKA. Als deel van TESTOMAT hielp FlandersMake@UAntwerp de Zweedse vliegtuigfabrikant Saab Aeronautics met het optimaliseren van de manier waarop het functioneren van de gebruikte software onder de loep genomen wordt.

De bewakers bewaken

Hierbij lag de focus op mutatietesten, ook bekend als foutgebaseerd testen. Dat is een softwaretesttype waarbij er kleine fouten of mutaties worden aangebracht in de softwarecode, om te testen of deze fouten daadwerkelijk gedetecteerd worden, en de evaluatie van de software dus doeltreffend verloopt.

“Het draait om het testen van de test,” legt Demeyer uit. “Dat is een cruciaal onderdeel van de softwarestrategie van bedrijven. De oude Romeinen kenden al het belang van het antwoord op de vraag ‘Wie zal de bewakers zelf bewaken?’ (Latijnse uitdrukking toegeschreven aan de Romeinse dichter Juvenalis, red.). Mutatietesten zijn een hedendaags antwoord op die vraag in de context van software, ze helpen om de degelijke werking van je software goed te bewaken.” Bij de moderne mutatietesten komen er wel geen menselijke bewakers meer aan te pas, alles verloopt geautomatiseerd.

Demeyer maakte ook de vergelijking met de welbekende security check op de luchthaven. We hebben allemaal wel eens onze koffer op de bagageband gelegd, waarna een scanner nagaat of we geen verboden spullen in onze handbagage hebben. “Wat minder geweten is, is dat men om de doeltreffendheid van de security check te waarborgen, ook een vorm van mutatietesten gebruikt,” zei Demeyer. “Men voegt namelijk met kunstmatige intelligentie regelmatig valse verboden items toe, om te controleren of die er inderdaad uit gehaald worden en het proces dus naar wens verloopt.”

Security airport

Snelheid van uitvoering verhogen

Een groot probleem echter is dat mutatietesten momenteel veel tijd in beslag nemen, wat uiteraard een probleem is voor bedrijven. Daarom hebben onze onderzoekers een nieuwe toepassing ontwikkeld die de snelheid van het proces een stevige boost geeft. De nieuwe plug-in die ze hebben ontworpen, een aanvulling op het open source programma Dextool Mutate, zorgt voor een opgevoerde snelheid van de uitvoering van mutatietesten. De kwaliteit van de teststrategie wordt eveneens verhoogd, zodat de algemene doeltreffendheid van de softwarestrategie er stevig op vooruit gaat.

Kan je met dergelijke instrumenten alle fouten uit de software halen? “Een honderd procent garantie heb je nooit, maar je maakt de mazen in het net steeds kleiner en kleiner. Sowieso zoeken we hiermee echt naar de naalden in de hooiberg.” Naast de vliegtuigen van Saab, gaf Demeyer ook het voorbeeld van Tesla als producten die hun voordeel kunnen doen met deze nieuwe technologie. “Denk bijvoorbeeld maar aan het optimaliseren van de software voor de systemen die controleren of er iemand de straat oversteekt,” zei Demeyer.

Inspelen op noden in de praktijk

Demeyer onderlijnde ook het belang van de samenwerking met industriële spelers zoals Saab. “Dit is geen toepassing van een groepje academici die rond de tafel zijn gaan zitten. We hebben nauw samengewerkt met de mensen op het terrein die afhankelijk zijn van de goede werking van de technologie. Op die manier konden we goed inspelen op de precieze noden van de softwareontwikkelaars in het bedrijf.”

Deze presentatie maakte deel uit van de track ‘End-to-end design operation’ op Heurisko 2022, het jaarlijkse seminarie van Flanders Make. Op Heurisko presenteert Flanders Make haar meest innovatieve en industrie-klare onderzoeksresultaten en de concrete toepassingen van de partnerbedrijven die erbij betrokken waren.

Meer informatie

Wil je graag meer weten over deze innovatie? Contacteer ons.

Kristof Vrancken, Communication Officer

Kristof Vrancken is sinds 2019 Digital Communication Officer bij Flanders Make. Als Digital Marketeer met ervaring in zowel B2B- als B2C-communicatie schrijft hij met een frisse blik op technologische innovatie, over wat letterlijk en figuurlijk beweegt binnen ons onderzoekscentrum.