Mens & robot in het moderne productiebedrijf

Mens & robot in het moderne productiebedrijf

Steeds meer bedrijven zien de voordelen van innovatie en digitalisatie. Door technologische vernieuwingen zoals artificiële intelligentie, Virtual Reality, robots en cobots, etc. toe te passen kan je de efficiëntie van je bedrijf gevoelig verhogen. In dit artikel gaan we dieper in op de rol van robots en de samenwerking tussen mens en robot in bedrijven.

ROBOTS IN DE PRODUCTIE

Het inzetten van robots in een productie-omgeving is geen recente evolutie. Al vanaf de jaren ’60 werd er in de industrie gebruik gemaakt van robots voor repetitieve taken zoals pick-and-place applicaties of bij het behandelen van hete en zware onderdelen.

Vanaf 1970 introduceerde de auto-industrie robots in hun lakstraten en voor het puntlassen van onderstellen en koetswerken. Bedrijven in andere sectoren zagen de voordelen en gingen al snel veel investeren in de ontwikkeling van robots. Bovendien versnelde deze evolutie door de vooruitgang in computertechnologie en de ontwikkeling van goede schakelsystemen. Plots konden robots ook ingezet worden voor het behandelen van complexere materialen of voor technieken als booglassen.

In de jaren ‘80 was de grootste motivatie voor het inzetten van robots in de fabrieken het garanderen van de veiligheid van de werknemers. Het idee was dat robots, in plaats van mensen, de gevaarlijke taken op de werkvloer voor hun rekening namen. Het aantal werkongevallen daalde bijgevolg dan ook zienderogen.

De technologische vooruitgang zette zich steeds verder en robots werden steeds nauwkeuriger, eenvoudiger te programmeren, kleiner, etc. waardoor de toepasbaarheid van deze machines steeds groter werd.

Tegenwoordig vinden we robots terug in (zo goed als) ieder productiebedrijf in Vlaanderen. Ze ondersteunen er de arbeiders op de vloer bij fysiek zware lasten, repetitieve taken en/of zeer nauwkeurige bewerkingen.

MENS & ROBOT: SAMENWERKEN MET ROBOTS

Een robot als “evenwaardige” collega klinkt nog als toekomstmuziek. Maar robots, en collaboratieve robots (cobots) in het bijzonder, kunnen wel een bijzonder nuttige versterking zijn van het productie-apparaat in je bedrijf. Door arbeiders te ondersteunen zal hun fysieke last dalen, waardoor ze minder vermoeid zullen zijn aan het eind van de dag, wat hun gezondheid op langere termijn alleen maar ten goede komt. Bovendien krijgen arbeiders meer tijd en ruimte voor andere taken. Bij Flanders Make doen we onderzoek naar de samenwerking tussen mens en robot en de gevolgen daarvan op fysiek en cognitief niveau. Door, onder andere, stressniveaus te meten bij de operator zijn we in staat om te beoordelen of het inzetten van een robot in een bepaalde situatie gunstig is, of net niet. Of wat er moet veranderen aan de situatie om de investering rendabel te maken.

Als we naar de toekomst kijken kunnen we stellen dat robots de arbeiders op onze productievloeren steeds meer zullen ondersteunen. Robots zullen steeds slimmer en nauwkeuriger worden waardoor ze sneller en eenvoudiger in te zetten zijn. Hierdoor zullen ze bepaalde taken in het productieproces op termijn volledig overnemen. Andere taken zullen daarentegen nooit overgenomen kunnen worden door robots. Bovendien zullen er door de komst van robots ook nieuwe jobs ontstaan. De robots moeten immers ook geïnstalleerd, geprogrammeerd en onderhouden worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het inzetten van robots in je productie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Dirk Torfs, CEO

Dirk Torfs is sinds 2014 CEO van Flanders Make. Dirk is Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur en Doctor in de Toegepaste Wetenschappen (KU Leuven) en behaalde een Executive MBA aan de Flanders Business School. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementfuncties in de Vlaamse industrie (o.a. bij Trasys, ABB en Imtech) en is Professor Quantitative Decision Making voor het Executive MBA programma van de Flanders Business School.