Innoverende tool vertelt of uw investering verantwoord is

Innoverende tool vertelt of uw investering verantwoord is

Digitalisering, Industrie 4.0, connectiviteit, smart manufacturing ... het zijn maar enkele van de vele 'buzzwords' die de afgelopen jaren op ons afgevuurd werden. Stilaan zien we echt mooie toepassingen opduiken die ook voor de schrijnwerker een mooie meerwaarde kunnen betekenen. Zo ontwikkelde Flanders Make in samenwerking met Reynaers Aluminium een tool die toelaat om de impact van een investering te simuleren.

Investeringen inschatten

Beslissingen over grote investeringen kunnen een bepalende impact hebben op de gezondheid van uw bedrijf. Voorzichtigheid inbouwen, niet over één nacht ijs gaan, alle pro’s en contra’s oplijsten en meerdere scenario’s overlopen over hoe de toekomst er met of zonder die investering uit zou kunnen zien: wellicht is het voor elke schrijnwerker een zeer herkenbaar beeld, al dan niet met inbegrip van de bijhorende slapeloze nachten.

Los van de vraag over welke termijn de investering zich terugverdient, komt er bij grote investeringen nog een andere factor bij kijken, die helaas weleens onderschat wordt: de impact op de rest van uw productie. Stel dat u de aanschaf van een nieuwe CNC-machine overweegt om aan de gestegen klantenvragen te kunnen voldoen, dan moet u meer doen dan enkel de verwachte stijgende verkoop meenemen in uw investeringsbeslissing. Stel uzelf ook de vraag of de grotere output elders in uw productie niet leidt tot flessenhalzen. Misschien stropt de productie dan bij de hoekenpers of is er te weinig magazijnruimte om de grondstoffen en afgewerkte ramen te stockeren of is er extra personeel nodig om alles tijdig te kunnen verwerken. Vaak zijn tientallen onvoorziene scenario’s mogelijk. Om zo veel mogelijk blinde vlekken weg te werken, ontwikkelde Flanders Make een tool die de schrijnwerker kan gidsen door deze investeringsscenario’s.

"De tool simuleert de impact van de investering op de productieflow."

Jan Goos

Flanders Make

Twijfel wegnemen

Anders dan in andere productiesectoren is er in de branche van ramen en deuren een nauwe productielink tussen producenten en de fabrikanten. Dat vraagt om enige toelichting. Het is Peter Ottevaere, sales manager van Reynaers, die ons gidst door deze benadering: "Die link is er bij ons ook. Wij ontwikkelen aluminium systemen en alle bijhorende accessoires die nodig zijn om ramen, deuren, schuiframen en gevels te bouwen. Zelf maken wij geen ramen en deuren, daarvoor doen we een beroep op onze klanten – wat wij fabrikanten noemen. Zij kopen bij ons de systemen, maar de productie doen zij volledig zelf. Ofwel plaatsen zij die systemen vervolgens zelf, ofwel treden ze op als tussenfabrikant en verkopen ze hun ramen en deuren verder aan plaatsers. De producent – wij dus – zorgt dat de fabrikant over alle benodigdheden beschikt om hun bouwproces uit te kunnen voeren."

Tool verantwoorde investering 2

 

Klanten bijstaan in machinekeuze

'Alle benodigdheden', luidde het in de vorige zin. En dat mag u gerust letterlijk nemen. Want ook software en machines worden vaak door de producent geleverd. Paul Vanneste, product manager Industry 4.0 van Reynaers Aluminium, licht dit toe: "Zelf werken wij voor onze interne productie volgens de ISO 9001-kwaliteitsnorm, maar we willen dat ook onze fabrikanten goede producten leveren aan de eindklant. Dat vraagt niet enkel van hen voortdurende inspanningen, maar ook van ons. Wat ooit begon met de ontwikkeling van kleine tools zoals boormallen en ponstools, is in de loop der jaren geëvolueerd naar een uitgebreid systeem waarin we naast machines ook software aanbieden. Zelf werken we daarvoor nauw samen met machinebouwers die CNC-machines, freesmachines, hoekpersen en zaagcentra maken. Zo kunnen wij onze klanten machines adviseren die aansluiten op onze producten. Dat is voor alle duidelijkheid géén verplichting, elke klant is vrij om de machines te kopen die hij zelf wil. Maar omdat er toch een zeker voordeel is, hebben ze er wel baat bij."

"Zo zitten de .dxf-bestanden met profielen al in die machines en we kunnen hun ook meteen de nodige opleiding geven. Ze kopen de machine en ze kunnen er bij wijze van spreken meteen mee aan de slag. Onze fabrikanten kunnen zo snel, efficiënt en kwalitatief werken. Ook voor ons is er een voordeel: omdat ze een grotere output kunnen realiseren, kopen ze meer profielen bij ons."

Tool simuleert investering

We haalden het al aan: investeringsbeslissingen zijn niet altijd even makkelijk te maken. Voor kleinere bedrijven kan het zelfs een beslissing op leven en dood zijn. Wie meer wil produceren, loopt het risico om tegen bottlenecks aan te lopen. Te trage aan- of afvoer van respectievelijk grondstof en half afgewerkte producten, oponthoud bij machines verderop in de fabricageketting, te weinig stockageruimte ... de mogelijke problemen zijn divers. We zien stilaan een nieuwe evolutie in de paden die de fabrikanten bewandelen om schrijnwerkerijen bij te staan in hun machinekeuze.

Alhoewel deze tool perfect op zichzelf functioneert, zien we een groot potentieel in de koppeling met andere recente innovaties." - Paul Vanneste, Product Manager Industry 4.0 bij Reynaers Aluminium

Dat is hier ook het geval en dat leidde tot de ontwikkeling van een tool. Daarvoor deed men een beroep op de kennis van Flanders Make (zie kaderstuk). Voor hen schuift Jan Goos mee aan tafel. Hij licht de werkwijze toe: "Vroeger was machine- advies vooral gebaseerd op ervaring en kennis die de fabrikanten opdeden uit de markt: ze hoorden van klanten hoe lang ze erover deden om een bepaald raam of deur te produceren, en aan de hand daarvan kon de gemiddelde benodigde tijd van elke opdracht ingeschat worden. Ook hier was dat ooit de benadering, maar een zevental jaar geleden ging men een stap verder. Toen werden een jaar lang alle mogelijke handelingen voor een afgelijnde taak – een raam, deur, schuifdeur produceren bijvoorbeeld – gechronometreerd. Die effectieve metingen werden in een grote Excel-matrix gegoten, waardoor ze over een database beschikten met een schat aan informatie. Ze voelden aan dat ze meer konden doen met die enorme databerg, maar de specifieke knowhow ontbrak om dat volledig zelf te doen."

Alle factoren in kaart gebracht

"Concreet wilden ze een tool ontwikkelen die toelaat om de impact van een investering te simuleren, met hun tijdsregistraties als basis. Die praktische kennis was handig, want wij staan eerder sterk in de theoretische kant van dit verhaal. We hadden overigens al eerder contact met hen en werkten vroeger ook samen aan andere onderzoeken."

"Na de eerste kennismaking en afstemming van het project hebben we in een eerste fase de aanwezige tijdsinformatie in de database geanalyseerd. Vervolgens hebben we alle factoren opgelijst die belangrijk zijn in de berekening van de rentabiliteit van een investering, zoals de kosten en tijdsduren. Het moest ook een universele tool worden: hij werkt zowel voor kleine als grote schrijnwerkerijen. Er is daarnaast een terugkoppeling voorzien via de software, waardoor de tool steeds nauwkeuriger wordt."

"De gebruiker kan er allerlei factoren invullen, zoals zijn gewenste investeringsbedrag, zijn gewenste output, zijn machinepark, het aantal werknemers actief in zijn productie ... De tool simuleert vervolgens de impact op de productieflow. Een groeiend bedrijf kan er bijvoorbeeld de aanschaf van een CNC-machine mee simuleren. De tool berekent niet alleen de nieuwe output, maar geeft ook aan welke bijkomende investeringen moeten gebeuren om bottlenecks te vermijden. Ook de terugverdientijd van de investering wordt weergegeven. De tool is dus een instrument om mogelijke investeringen op basis van alle mogelijke informatie te analyseren."

OOK FLESSENHALZEN OPLOSSEN

"Naast die applicatie zetten ze de tool ook in om flessenhalzen in een productieproces op te lossen. Met de tool kunnen ze diverse oplossingen tegen het licht houden. Daarnaast kan het systeem ook ingezet worden om bedrijven te laten overschakelen naar een paperless omgeving."

De tool helpt klanten ook om flessenhalzen in hun productieproces op te lossen." - Peter Ottevaere, Sales Manager bij Reynaers Aluminium

"We zien dat hun klanten die dit principe in hun productieomgeving willen toepassen, vaak geconfronteerd worden met flows die niet meer 100% goed lopen. Met de tool kan dat sneller opgelost worden, bijvoorbeeld om de buffering te optimaliseren of andere investeringen voor te stellen."

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over mogelijke innovatieve technologische oplossingen voor je bedrijf? Neem dan zeker contact met ons op.