Innovaties in productieomgevingen in 2020

Innovaties in productieomgevingen in 2020

Zo’n 200 jaar geleden schoot de maakindustrie uit de startblokken door de komst van de Industriële Revolutie. Ondanks de vele ontdekkingen en revelaties gedurende die tijd, staan we nu aan de vooravond van misschien wel de grootste transformatie in de industriewereld. Industry 4.0., de Vierde Industriële Revolutie, zal ervoor zorgen dat toestellen die met elkaar verbonden zijn hun omgeving kunnen aanvoelen en met elkaar kunnen samenwerken tot de meest efficiënte workflow.

VERBONDEN DIGITALE FABRIEKEN VAN DE TOEKOMST

Digitalisering is niet meer weg te denken in onze samenleving. Ook in de bedrijfswereld is er de trend om verschillende machines met elkaar te laten communiceren om zo één samenhangend en efficiënt productieproces te creëren. Zo maken fabrieken reeds gebruik van productienetwerken in de cloud. Een voorbeeld hiervan is Mindsphere van Siemens, een cloud based open IoT-besturingssysteem dat fabrieken, systemen, machines en producten met elkaar verbindt zodat de gegenereerde massa aan data benut kan worden. Het automerk Volkswagen gaat met Siemens in zee om de industriële cloud wereldwijd te integreren in haar fabrieken.

Andere trends zijn edge computing en industriële ecosystemen als Industry 4.0, SmartFactoryKL en het Flanders Make initiatief SmartFactoryBNL. Hiermee bundelen we de krachten met verschillende bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren. Flanders Make wil bedrijven in de hele Benelux inspireren om zich bij dit Industrie 4.0 initiatief aan te sluiten.

Verder zien we ook dat er op vlak van IT steeds meer ontwikkeld wordt om de uitwisseling van gegevens tussen R&D, productie en distributie mogelijk te maken. Bijvoorbeeld software voor virtuele productontwikkeling, productieplanning en -controle, en voor voorspellende analyse.

Smartfactory - FESTO

ARTIFICIAL INTELLIGENCE EN MACHINE LEARNING VEROVEREN DE INDUSTRIE

Machines leren van de data die ze verzamelen via sensoren in combinatie met IoT en kunnen deze gegevens ook omzetten in nieuwe industriële big data. Een voorbeeld hiervan is Forpheus, een tafeltennisrobot die door Omron werd getoond op Hannover Messe.

Artificial Intelligence, kortweg A.I., is ook in ons land aan een opmars begonnen. Vorig jaar kondigde de toenmalige Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, de lancering aan van het Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie. Dit plan omvat een jaarlijkse investering van 32 miljoen euro en richt zich op opleiding, onderzoek, implementatie en ethiek. We zijn dus goed op weg om hier, als “kleine regio in Europa” een flinke meerwaarde te betekenen op vlak van AI.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze technologie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bert Dexters, Account Manager

Bert Dexters werkt sinds 2009 bij Flanders Make, eerst als onderzoeker functionele veiligheid en sinds 2012 als Account Manager. Bert is ingenieur in de Industriële Wetenschappen met specialisatie in Elektronica en heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van embedded systeem- en softwareontwikkeling, functionele veiligheid, project portfolio management, business development en key account management. Als Account Manager verbindt Bert bedrijven met Flanders Make en streeft hij naar langdurige win-win-samenwerkingen.