Infrastructuur voor de validatie van lijmtechnieken

Infrastructuur voor de validatie van lijmtechnieken

Industrieel lijmen is in opkomst, met gewichtsreductie als belangrijkste drijver. Om een grootschalige implementatie te realiseren, moet de betrouwbaarheid echter gegarandeerd zijn. Daar ligt vooralsnog de grootste uitdaging. Flanders Make beschikt over hoogtechnologische test- en validatie-infrastructuur om lijmtypes en lijmtechnieken te testen, lijmen te automatiseren en versnelde levensduurtesten op verlijmde stukken uit te voeren. Voor dit nieuwe proeftuinlabo werd voor een specifieke lijminstallatie gekozen.

Lijmtechnieken worden steeds belangrijker

In ons Joining & Materials Labo testen en valideren wij verbindingstechnieken. Zo ondersteunen we bedrijven om bij het ontwerp van nieuwe producten de juiste keuze te maken bij het verbinden van de verschillende materialen waaruit het product zal bestaan. Daarbij besteden we speciale aandacht aan lijmtechnieken. Deze verbindingstechniek wint aan belang omdat lijmen toelaat sterke lichtgewicht verbindingen te realiseren tussen verschillende soorten van materialen. Het is echter belangrijk om een stabiel productieproces te handhaven en de juiste procesparameters te gebruiken.

Het was daarom essentieel om over een mixing-dosing installatie te beschikken met een brede waaier aan mogelijkheden. Aangezien deze machine gebruikt wordt in een onderzoeksomgeving waar we per definitie met kleinere hoeveelheden en verschillende types lijm werken, moest de machine hier op aangepast worden. Een snelle ombouw en reiniging zijn noodzakelijk. Daarnaast moest het mogelijk zijn om met verschillende producten te werken, zowel 1-componentsystemen als 2-componentsstemen. Ten slotte wilden we producten met een zeer uiteenlopende viscositeitsrange kunnen gebruiken. In het Joining & Materials Labo worden immers testen uitgevoerd onder verschillende, industrie-relevante omstandigheden.

Flanders Make onderzoeksinfrastructuur

Flanders Make investeert in hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur opdat bedrijven dat niet zouden moeten doen. Naast de beschikbaarheid van de nieuwste technologieën om mee aan de slag te gaan, bieden de onderzoekers van Flanders Make kennis en inzichten om tot een goed resultaat te komen.

Het Joining & Materials Lab is de proeftuin van Flanders Make waar bedrijven in industrie-relevante omstandigheden eigen ontwikkelingen kunnen testen of nieuwe toepassingen kunnen valideren. Zowel de ontwikkelingsruimte als de duurzaamheidstesten kunnen onder verschillende klimatologische omstandigheden uitgevoerd worden (vochtigheidsgraad, temperatuur en UV).

Het originele artikel werd gepubliceerd door Delta Application TechnicsFlanders Make is lid van de Kenniscluster Lijmen, een gloednieuw initiatief gedragen door Mikrocentrum.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het joining & materials labo of onze andere testinfrastructuur? Neem dan snel contact op.

Isabel Van de Weyenberg, Project Manager

Isabel Van de Weyenberg is sinds 2012 werkzaam bij Flanders Make. Na haar studies als Burgerlijk Ingenieur Materiaalkunde, gevolgd door een doctoraat, heeft ze enkele jaren ervaring in de industrie opgedaan. Deze praktische kennis past ze nu toe in de onderzoeksprojecten van Flanders Make, waar ze als projectleider functioneert.