Een flexibel en winstgevend assemblagesysteem voor ventilatiedozen

Een flexibel en winstgevend assemblagesysteem voor ventilatiedozen
DUCO is een toonaangevende Europese producent van ventilatie- en zonweringssystemen voor een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat in woningen, kantoren, scholen en zorgcentra. DUCO voorziet elk gebouw op een natuurlijke manier van zuurstof door verse lucht rechtstreeks via de gevel binnen te brengen, zonder complexe luchtkanalen. Hierdoor wordt een gezond binnenklimaat gegarandeerd.
Het bedrijf werd geconfronteerd met een grote toename in de vraag en moest een oplossing vinden om het assemblagesysteem flexibeler en efficiënter te maken. Het eenvoudigweg vermenigvuldigen van de huidige productie was geen haalbare oplossing vanwege plaatsgebrek en een tekort aan technisch geschoolde medewerkers.
"In één adem naar zowel verhoogde productiecapaciteit, als verminderde werkdruk."
Duco
Wat deed Flanders Make voor DUCO?
Om een goed inzicht te krijgen in de huidige situatie en mogelijke opstellingen, werd in samenwerking met Flanders Make een wiskundig model gecreëerd. Dit model werd gebruikt om verschillende scenario’s te berekenen en te simuleren. In nauwe samenwerking met DUCO ontwikkelden we “what if”-scenario’s om de optimalisatie te verkennen en mogelijke uitkomsten en taaktoewijzingen aan werkcellen te simuleren. Het doel was om een gedetailleerd inzicht en een basisplan te verkrijgen om het volume-effect succesvol te kunnen beheersen.
In eerste instantie werd de optimale verdeling berekend voor elke opstelling, maar bij het overschrijden van bepaalde drempels kon de lay-out aanzienlijk veranderen. Daarom simuleerden we extra “what if”-scenario’s om zo de organische groei van de lay-out mee te nemen en de impact op ruimte en middelen te minimaliseren. De implementatie omvatte:
- Het opsplitsen van activiteiten in taken;
- Het optimaliseren van de werkstroom;
- Het gebruik van digitale assemblage-instructies om operatoren te ondersteunen.
De resultaten toonden aan dat de opschaling met minder moeite kon worden gerealiseerd dan verwacht. Het bedrijf kon zijn productiecapaciteit vergroten door taken te groeperen en toe te wijzen aan specifieke werkcellen. Dat resulteerde tevens in verminderde werkdruk en mogelijkheid tot meer specialisatie van de operatoren.