Combinatie van lokalisatiesystemen voor accuratere plaatsbepaling

Combinatie van lokalisatiesystemen voor accuratere plaatsbepaling

In de media spreekt men vaak over autonome voertuigen. Het is daarbij wel duidelijk dat zelfrijdende wagens nog niet meteen onze wegen gaan overnemen. Wat veel minder aan bod komt, is dat in industriële omgevingen autonome toepassingen al een pak meer geïntegreerd zijn. AGV’s of Automatisch Geleide Voertuigen kunnen verschillende taken uitvoeren in een productie-omgeving: transport, inventaris, lokalisatie etc. Daarvoor moeten ze wel weten waar ze zijn, waar ze naar toe gaan en wat het beste pad is – rekening houdende met andere al dan niet bewegende obstakels onderweg.

Het ontwerp en de kalibratie van de lokalisatiesystemen van die AGV’s is bijgevolg cruciaal. En helemaal niet evident. AGV’s hebben doorgaans immers indoor-toepassingen. GPS, wat buiten goed zou werken, volstaat binnen niet. De traceersystemen hebben drie belangrijke functies:

  1. Het voertuig op de juiste route houden, daarbij rekening houdende met de omgeving, andere (autonome) voertuigen en objecten en/of personen.
  2. Het bepalen van de meest efficiënte route en het verdelen van taken tussen de verschillende voertuigen in een vloot.
  3. Het voorkomen van aanrijdingen met andere voertuigen, objecten en/of personen.

Traag, duur en inaccuraat

De bestaande methodes waarop de lokalisatiesystemen zich baseren voldoen helaas niet aan de industriële vereisten inzake nauwkeurigheid, updatesnelheid, robuustheid en kostprijs. Flanders Make werkte daarom samen met industriële partners zoals Bekaert en Octinion aan een vernieuwende aanpak die verschillende bestaande lokalisatietechnieken combineert, met name:

  • UWB (ultra-wide-band) sensoren
  • Versnellingsmeters en gyroscopen
  • Visuele lokalisatie d.m.v. camera’s

Afhankelijk van de toepassing en randvoorwaarden zoals kostprijs, omgeving, schaalbaarheid etc. zijn meerdere combinaties mogelijk. Er werd daarom een ontwerpkader voorzien dat het mogelijk maakt eenvoudig de technieken kwantitatief te vergelijken. Ontwikkelaars simuleren zo snel de impact van het toevoegen/weglaten van een bepaalde techniek of het aanpassen van een aantal parameters. Hierdoor zal de optimale combinatie veel sneller achterhaald kunnen worden.

Contacteer ons

Wil je zelf ook deelnemen aan een innovatief onderzoeksproject? Bekijk dan zeker onze open calls of neem contact op. We helpen je graag verder!

Erik Hostens, Project Manager

Erik Hostens werkt als projectleider en senior onderzoeker bij Flanders Make. Erik is burgerlijk werktuigkundig-elektrotechnisch ingenieur en doctor in de ingenieurswetenschappen (KULeuven). Hij is voornamelijk actief in de domeinen geavanceerde regeltechniek en systeemtheorie, optimalisatie en machine learning en heeft meer dan 10 jaar ervaring in onderzoeksprojecten rond slimme sensoren, geavanceerde regeltechniek en autonome systemen.