Systematische integratie van milieuvriendelijkheid in het NPD-proces

Deadline

Ontwerpen van duurzame systemen

Uitdaging

Wanneer je een systeem ontwikkelt, moet je ervoor zorgen dat de ontwikkeling toekomstbestendig is, zodat het systeem zonder grote veranderingen kan blijven bestaan. Dit is moeilijk in een wereld waar verandering de enige constante is. Niet alleen de technologie evolueert razendsnel, maar ook de regelgeving van verschillende regeringen verandert. Een daarvan is de EU green deal die producten zal classificeren op basis van hun duurzaamheid en zelfs producten zal verbieden die niet aan de eisen voldoen. Het is dus belangrijk om te weten hoe we tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase van slimme duurzame aandrijvingen aan deze duurzaamheidseisen kunnen voldoen.

We starten hiervoor bij onze leveranciers. We moeten begrijpen hoe zij hun producten maken. Het is duidelijk dat dit een extra laag complexiteit legt over je systeemontwerp/ontwikkeling-aanpak, en zal dit proces dan ook radicaal veranderen.

Deze nieuwe drijvende krachten zullen het nieuwe evenwicht van een systeem bepalen, waarbij we een antwoord zoeken op onbekenden zoals: wat zal het toekomstige doel zijn en hoe kom ik daar? Het is onduidelijk hoe de beoordeling plaatsvindt en het is niet duidelijk welke veronderstellingen worden gemaakt.

Nu zijn er geen duidelijke instrumenten om in de ontwerp- en ontwikkelingsfase een complex systeemontwerp te beoordelen op zijn duurzaamheid en is het dus niet duidelijk waar de belangrijkste afhankelijkheden liggen en hoe mijn systeem zal presteren op mijn KPI's voor de volledige levensduur wanneer ik een onderdeel of component verander.

Project doelstellingen

Ontwikkeling van een tool om KPI's van een systeem (kosten, duurzaamheid, ... ) tijdens de ontwikkeling ervan te beheren door informatie over componenten en subsystemen/systeemintegratie in deze tool te consolideren. De tool werkt de KPI's van het systeem automatisch bij wanneer het ontwerp van een component, subsysteem of de integratie ervan wordt gewijzigd.

  • Begrijpen van databases, die nu worden gebruikt voor de levenscyclusanalyse van het systeem, die kunnen worden gekoppeld aan afzonderlijke componenten om een volledige levenscyclusbeoordeling uit te voeren. Hier willen wij domeinkennis overbrengen naar deze databases. Zoals:
    • Databases van grondstoffen, materiaalverwerking, productie van componenten, gebruik van componenten en einde van de levensduur (recycling of afval).
    • Modellen ontwikkelen om producten te vergelijken op C02-niveau.
  • Tweede stap is het berekenen van de impact hoe deze systemen zijn samengesteld.
    • We moeten regelgeving vertalen en sorteren om volledige levenscyclus-KPI's te definiëren voor het systeem- en componentniveau
    • KPI's ontwikkelen op basis van veranderende regelgeving (om tot gekwantificeerde KPI's te komen)
    • het verband met de huidige levenscyclusanalysemethoden begrijpen en proberen een vereenvoudigde aanpak toe te passen
  • KPI's evalueren en de afhankelijkheden begrijpen. Ons doel is om de grootste duurzame winsten op systeemniveau te identificeren, we willen bruikbare inzichten en hotspotanalyses verschaffen over hoe materiaal- en technologieselectie de duurzaamheid en prestaties van het systeem beïnvloedt.
    • Wij zullen bijvoorbeeld ontdekken welke materialen mogelijk zijn: primair versus secundair aluminium, de optimale selectie van halfgeleidermateriaal, en kritische technologie in de context van een balans naar duurzaamheid.
    • We moeten KPI's voor de volledige levensduur kwantificeren op basis van simulaties, ontwikkelde instrumenten en onderwijsmateriaal of toepassingsadviezen.
    • En de aanpak moet worden geïntegreerd in topologieverificatiemethoden om afhankelijkheden te evalueren.
  • Ten slotte zal een instrument worden ontwikkeld om de duurzaamheid in de ontwerp- en ontwikkelingsfase te evalueren op basis van de uitbreiding van de instrumenten van de systeemmethodologie.

Interesse?

SUSSY_IRVA is een industrieel onderzoeksproject. Wij zijn op zoek naar bedrijven die deel willen uitmaken van de gebruikersgroep en met ons willen werken aan de valorisatie van het project.

Interesse? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Meer open calls

Ontwerp voor de veerkracht van de toeleveringsketen

Deadline

Valorisatie en versnelling van industrieel onderzoek (IRVA)
Efficiënte creatie en beheer van instructies door demonstraties en formele kennisvastlegging

Deadline

Valorisatie en versnelling van industrieel onderzoek (IRVA)
Semi-automatische programmering van robotische spuitcoatingcellen mogelijk gemaakt door een digitaal procesmodel

Deadline

Valorisatie en versnelling van industrieel onderzoek (IRVA)