Industriële technologie voor de zorgsector

dokter met AR bril
€ 0.00/p.p

De industrie zet al geruime tijd technologieën als virtual reality, sensoren en camera’s in om haar werking te verfijnen. Dezelfde technologieën zijn vaak erg interessant voor de gezondheidszorg en kunnen een grote hulp zijn om onze zorginstellingen te wapenen voor de toekomst waardoor we onze welvaart kunnen behouden.

Ontdek in een gratis webinar op dinsdag 4 mei vanaf 13u hoe ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen kunnen profiteren van enkele hoogtechnologische ontwikkelingen om hun werking te vergemakkelijken. 

De webinar duurt 30 minuten, waarbij je aanvullend de mogelijkheid krijgt om 30 minuten in te plannen met één van onze deskundigen. We bespreken dan een-op-een uw specifieke situatie en bekijken de steunmogelijkheden voor uw innovatieproject. 

Website berekent automatisch veilige zitafstand

Flanders Make ontwikkelde een website die eenvoudig berekent hoe je tafels en stoelen best schikt om een ruimte maximaal te benutten en houdt daarbij rekening met contactbubbels en social distancing.  We ondersteunen hiermee de heropstart van de horeca en evenementen sector, maar ook zorginstellingen kunnen gebruik maken van de website om te berekenen hoe ze cafetaria’s, wachtzalen, revalidatieruimtes, … optimaal en veilig kunnen inrichten.

Hologrambril brengt zorgverleners wereldwijd samen

Met een hologram bril, zoals de HoloLens van Microsoft, kan men bijvoorbeeld complexe operaties op afstand in real-time volgen. Een deskundige kan meekijken en daarbij aantekeningen maken in een extra laag over het beeld om de zender te helpen bij het uitvoeren van een taak. Hierdoor kunnen medische experten van over heel de wereld samenwerken. Door de coronacrisis wordt het onderzoeken van de mogelijkheden van ‘zorg op afstand’ bovendien steeds belangrijker. We tonen de mogelijkheden van de technologie en bijhorende software.

Intelligente werkcellen verminderen stress op de werkvloer

Operatoren in een productieomgeving ondervinden vaak stress bij het vervaardigen van een product omdat ze complexe artikelen voorgeschoteld krijgen met veel variatie die ze aan hoge snelheid moeten assembleren. Flanders Make ondersteunt hen daarbij met slimme technologieën zoals cobots die veilige samenwerken met mensen, werkinstructies die digitaal geprojecteerd worden op de werkbank of wearables om stress-signalen te meten zoals de Chill Band van imec. We tonen hoe deze technologieën leiden tot slimme werkcellen die de stress verminderen en hoe dit ook gezondheidszorgers kan helpen.

Ergonomie op de werkvloer automatisch evalueren

Veel werknemers hebben last van musculoskeletale aandoeningen door het uitvoeren van zware taken. Het zorgpersoneel krijgt hier ook vaak mee te maken als ze bijvoorbeeld patiënten moeten verplaatsen of repetitieve handelingen uitvoeren. Flanders Make ontwikkelde enkele oplossingen waarbij we ergonomie op de werkvloer automatisch in kaart brengen en er een ‘beter-voorkomen-dan-genezen’ strategie mogelijk wordt.

We zetten daarvoor sensoren en camera’s in die op een objectieve manier een werknemer monitoren en automatisch waarschuwen als er ergonomieproblemen opduiken. Daarnaast ontwikkelde we een techniek om een virtuele werkomgeving in te richten waardoor we de ergonomische belasting reeds kunnen evalueren en verbeteren alvorens de werkcel effectief gebouwd is.
 

€ 0.00/p.p