Webinar: Hoe kunnen scholen, bedrijven en organisaties technologie inzetten en regels rond social distancing omarmen?

VR student remote assistance

Hoewel er licht is aan het eind van de tunnel, zullen we ons nog voor een hele tijd moeten houden aan bepaalde coronamaatregelen, zoals social distancing.  Howest, Thomas More & Flanders Make zetten het voorbije jaar verschillende projecten op poten rond deze uitdaging, waarbij nieuwe technologie en digitalisering ingezet wordt om de samenwerking tussen personen op afstand vlotter te laten verlopen.

De 3 instellingen zetten hun praktijkvoorbeelden nu in de kijker. De onderzoekers presenteren eenvoudige oplossingen om digitale lessen en opleidingen te verbeteren en laten je kennis maken met high-tech tools zoals smartglasses en virtual reality.

1. Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen

‘Code Hulp’ voor scholen, vormingsinstellingen, bedrijven en organisaties

Kwaliteitsvol afstandsonderwijs organiseren is een hele uitdaging. Howest ondersteunt lesgevers en opleiders in bedrijven en organisatie bij de implementatie van digitale elementen voor hun lessen of opleidingen. Daarbij bieden ze technische ondersteuning via een uitleendienst en advies rond low-tech oplossingen, didactische ondersteuning via webinars rond allerlei digitale tools voor online lessen en innovatie-trajecten op maat voor opleiders en opleidingsteams. 

2. Flanders Make &Howest

Technologie om operatoren, studenten en patiënten op afstand te ondersteunen.

Bij Augmented & Mixed Reality Technologie wordt een smartglass, smartphone of tablet gebruikt om vanop een afstand een persoon in real-time te ondersteunen bij zijn taken. Denk maar aan een operator die op de fabrieksvloer instructies krijgt van een expert, een leerling die begeleiding ontvangt van een leerkracht of een patiënt die geholpen wordt door een hulpverlener, …

Deze remote assistance technieken garanderen de social distancing en laten daarbij ook een kortere opleidingstijd toe voor complexere taken waarbij de schaarse experten efficiënter worden ingezet. 

3. Thomas More

Virtual worlds. Online meetings voorbij Zoom en Teams.

De Corona-pandemie houdt ons al bijna een jaar in de greep. Daardoor moeten alle meetings en events online worden gehouden. Ondertussen begint de online moeheid op te spelen en stuiten we op de gebreken van gekende tools als Teams en Zoom: we missen interactie, verbinding en beleving. Met virtual worlds doorbreken we dat: je voelt je meer aanwezig in dezelfde ruimte, je hebt meer autonomie over het online event, je kan oogcontact maken, je kan vlotter netwerken… Veel voordelen die we kennen uit fysieke events, maar die we nu missen in Teams, Zoom en dergelijke. We tonen enkele praktijkvoorbeelden van virtual worlds, zodat je je een duidelijk beeld kan vormen van de mogelijkheden.
 

Deelname is gratis, maar registratie is verplicht