Overslaan en naar de inhoud gaan
Home > Over ons > Nieuws > “Wij willen nú al de toekomstige vragen van onze klanten kennen. Flanders Make helpt ons daarbij”

“Wij willen nú al de toekomstige vragen van onze klanten kennen. Flanders Make helpt ons daarbij”

“Onze klanten verwachten dat onze machines steeds complexere taken aankunnen. Maar ze willen tegelijk dat de bediening ervan eenvoudig en intuïtief blijft.” En dat zijn nog maar enkele van de uitdagingen waar weefmachinebouwer Picanol voor staat. Portfolio manager Koen Maertens vertelt welke rol wij van Flanders Make spelen in de zoektocht naar de oplossingen voor die uitdagingen.

Picanol ontwerpt en ontwikkelt weefmachines. Vanuit hun hoofdkantoor in Ieper bedienen ze de hele wereld: van Amerika tot India en van China tot Brazilië. Ook de producten die uit die machines komen zijn heel divers: lakens en badhanddoeken, maar evengoed parachutes en airbags.

“Die wereldwijde afzetmarkt is een eerste uitdaging. Een machine moet niet alleen perfect werken in onze testomgeving hier in Ieper, maar ook in pakweg Zuid-Amerika. Terwijl de temperatuur en luchtvochtigheid daar gevoelig anders zijn.”

“Een tweede uitdaging is energiezuinigheid. Een belangrijke voor Indische en Chinese bedrijven die niet altijd kunnen rekenen op een perfecte bevoorrading.”

“Een derde factor zijn de goedkopere basismaterialen die onze klanten gebruiken. Of het nu wol is of katoen: het moet steeds goedkoper. Maar die materialen zijn wel minder kwaliteitsvol.”

“Om dat allemaal op te vangen, worden onze machines complexer. Maar – en dat is uitdaging nummer vier – onze klanten mogen daar niets van merken. Integendeel, die willen net dat onze machines eenvoudiger en intuïtiever te bedienen zijn. Want ze vinden minder arbeiders met een goede technische opleiding”, vertelt Koen. “En daarbovenop komt dat onze markt heel matuur is. De concurrentie is pittig en onze afzetmarkt erg kritisch.”

“Flanders Make helpt ons om die uitdagingen aan te gaan. We werken samen in verschillende onderzoeksprojecten. Zo is er één project dat onze machines helpt om die altijd goedkopere basismaterialen beter te verwerken. Die materialen tonen een grotere variabiliteit. Ze zijn vaak zwakker. Ze hebben niet diezelfde consistentie als hun duurdere alternatieven. Daarom is het belangrijk dat wij die variabiliteit in kaart kunnen brengen. Zodat wij onze machines beter kunnen afstellen. Dat in kaart brengen, doen we met sensoren.”

“En zo kom je bij een volgende uitdaging. Want je wilt dat die metingen zo accuraat mogelijk zijn. Je wilt betrouwbare resultaten – onafhankelijk van de omgevingsfactoren. Maar dat is niet vanzelfsprekend aangezien onze machines terechtkomen in productiehallen over heel de wereld. Het impliceert een nood aan sensoren met een hoge robuustheid. En net dat aspect kunnen we verbeteren dankzij onze samenwerking met Flanders Make.”

Quick wins
“Die samenwerking met Flanders Make en andere bedrijven levert vaak ook onrechtstreekse proces- en productverbeteringen op. Het gebeurt dat we tijdens één project andere technologieën ontdekken die onze machines verbeteren. Of een impact hebben op andere projecten. Je leert technologieën kennen waar je als bedrijf nog te weinig op inzet of kunt inzetten. Of waar je weinig kennis over hebt. Dat resulteert in quick wins. Op basis van een bepaald onderzoeksproject stuurden we bijvoorbeeld ons inertieproces bij.”

“Maar onze samenwerking met Flanders Make gaat verder dan toepassingsgerichte verbeteringen. Ze helpt ons ook op lange termijn. En die langetermijnvisie is voor ons ontzettend belangrijk. Als marktleider willen we namelijk nú al de vragen kennen die klanten ons binnen tien jaar gaan stellen. Vragen waar we nu geen pasklaar antwoord op hebben. Of zelfs geen idee van welke technologie daarvoor beschikbaar en inzetbaar is. De strategische basisonderzoeken die we samen met Flanders Make uitvoeren, spelen net in op die vraagstukken. Daar leggen we het fundament, de aanzetten voor onze toekomstige uitdagingen. En geven we vorm aan mogelijke antwoorden.”

Wilt u ook samenwerken?

Wilt u meer weten over één van onze projecten? Of bent u benieuwd hoe wij uw bedrijf kunnen ondersteunen? Laat het ons zeker weten!